Wat is de ANWB Koerslijst?

De ANWB Koerslijst is een hulpmiddel om de dagwaarde van je auto te berekenen. De Koerslijst werkt op basis van kenteken en/of op basis van merk type en bouwjaar van de auto. Om erachter te komen wat je auto waard is, moet je een aantal vragen invullen. Vervolgens krijg je een indicatie van de dagwaarde. Net als bij onze dagwaardetool. 

Dagwaarde berekenen met de dagwaardetool

Gebruik je de dagwaardetool bovenaan deze pagina? Dan hoef je alleen je kenteken in te vullen. Je ziet vervolgens direct een indicatie van de dagwaarde. Handig: je ziet ook meteen wanneer de APK verloopt. 

Auto verkopen: verkoopprijs bepalen

Wil je je auto verkopen? Dan is het verstandig om eerst de dagwaarde te berekenen. Zo kun je bepalen wat een geschikte verkoopprijs is. Je kunt hiervoor gebruik maken van de Koerslijst, maar natuurlijk ook gewoon van onze dagwaardetool. Een andere manier om de verkoopprijs te bepalen, is om vergelijkbaar aanbod te bekijken. Kijk hiervoor bijvoorbeeld op websites zoals Marktplaats en Autotrack. Behalve het merk en het type zijn vooral het bouwjaar, het aantal gereden kilometers en het type motor (brandstof en inhoud) belangrijk. Let ook op of er iets wordt gemeld over de staat van de auto. Bijvoorbeeld over het interieur of bepaalde accessoires. Houd er tot slot rekening mee dat uiteindelijke verkoopprijs vaak lager ligt dan de vraagprijs. Er wordt vaak nog wat onderhandeld. 

Tips om je auto te verkopen

Waar moet je op letten als je je auto wil verkopen? Een aantal tips:

  • ​Zorg dat je auto er netjes en schoon uitziet. Was je auto dus van te voren of zet 'm nog even in de wax. Maak je foto's van je auto? Let dan ook op waar je de auto parkeert. Zet 'm het liefst voor een rustige achtergrond, zonder andere auto's in beeld. 
  • Bepaal via welk kanaal je je auto wil verkopen. Doe je dit online? Zorg dan voor een duidelijke en uitgebreide advertentie. Je kunt de advertentie ook delen met mensen uit je netwerk. Bijvoorbeeld via social media.
  • Denk van te voren goed na over de verkoopprijs. Bedenk ook een minimumbedrag. Hoe ver wil je zakken met de prijs?
  • Stel een verkoopovereenkomst op en laat dit ondertekenen door de koper. Zo heb je alle afspraken zwart op wit staan en voorkom je gedoe achteraf. 

Denk aan je autoverzekering

Heb je je auto verkocht? Vergeet dan niet om je autoverzekering stop te zetten of op te schorten. Op deze pagina lees je hier meer over. 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • ​ANWB

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award in 2021.