Van papieren kentekenbewijs naar kentekencard

Sinds 1 januari 2014 is het bekende papieren kentekenbewijs vervangen door een kentekencard: een kentekenbewijs op creditcardformaat. Het kentekenbewijs bestaat sindsdien uit 2 delen: de kentekencard en de tenaamstellingscode. 

Tot 1 januari 2014 was er alleen een papieren kentekenbewijs. Het kan zijn dat je dit kentekenbewijs nog steeds hebt, het blijft geldig.

Het oudere kentekenbewijs bestaat uit 3 onderdelen:

  • Voertuigbewijs - Deel 1A: het deel met de voertuiggegevens
  • Tenaamstellingsbewijs - Deel 1B: Het deel met de tenaamstellingsgegevens
  • Overschrijvingsbewijs - Deel II: het deel dat nodig is bij overschrijving van het kentekenbewijs.

De tenaamstellingscode

De tenaamstellingscode is nodig bij het overschrijven van het kenteken. Bewaar 'm daarom goed. De tenaamstellingscode bestaat uit 9 cijfers. De eerste 4 cijfers vind je op het pasje, je kentekenbewijs. De laatste 5 cijfers ontvang je nadat je de auto op naam hebt gezet, in een brief van de RDW.

Kentekenbewijs aanvragen

Heb je een nieuwe auto gekocht? Dan moet je het kenteken laten overschrijven. Dit kan via een kentekenloket, een RDW-keuringsstation, een RDW-balie of online, via de website van de RDW. Voor het aanpassen van de tenaamstelling betaal je als koper de kosten. Dit kost je € 10,75. Van de RDW ontvang je dan een nieuwe kentekencard en een brief met een tenaamstellingscode. Ben je je kentekenbewijs kwijt? Als je een kentekenbewijs wilt aanvragen omdat je je eigen bent verloren, kun je dit ook regelen via de website van de RDW. Dit kost je (voor een kentekencard en tenaamstelling) € 32,60.

Hoe lang duurt een nieuw kentekenbewijs aanvragen?

Je ontvangt je nieuwe kentekenbewijs binnen vijf werkdagen. Je kunt ook een spoedaanvraag doen. Wanneer je de aanvraag doet voor 11.45 uur, heb je het kentekenbewijs dezelfde dag nog in huis. En anders de volgende werkdag. Een spoedaanvraag kost wel extra geld: € 211,15 als je het kentekenbewijs laat opsturen of € 52,80 als je hem ophaalt op het RDW-kantoor in Veendam.

Is het verplicht om het kentekenbewijs bij je te hebben?

Ja, je bent verplicht om het kentekenbewijs bij je te hebben. De politie kan hier naar vragen.

Kentekenbewijs bewaren

Veel mensen bewaren hun kentekenbewijs in de auto, bijvoorbeeld in het dashboardkastje. We raden dit af. Je kunt de kentekencard beter in je portemonnee bewaren, samen met je rijbewijs.


Let op: bewaar je kentekencard en tenaamstellingscode altijd apart van elkaar. De tenaamstellingscode kun je het beste thuis bewaren. Heb je nog een papieren kentekenbewijs? Bewaar het overschrijvingsbewijs (deel II) dan thuis op een veilige plaats. De andere delen moet je bij je hebben als je in je auto rijdt.


Kentekenbewijs kwijt of gestolen

Ben je het kentekenbewijs van je auto verloren, of is deze gestolen? Dan hoef je dit niet bij de politie te melden. Je kunt via de RDW een nieuwe aanvragen. Lees hier meer over wat je moet doen als je je kenteken kwijt bent


Geldigheid papieren kentekenbewijs

Het papieren kentekenbewijs blijft gewoon geldig. Je kunt er eventueel wel voor kiezen om deze in te wisselen voor een kentekencard als je dat handiger vindt. Doe je dit niet? Dan blijft het papieren bewijs geldig totdat je auto wordt overgeschreven (verkoop) of er andere gegevens op het kentekenbewijs wijzigen.


Bespaar op je autoverzekering

Ben je al een aantal jaar niet overgestapt van autoverzekering of heb je sinds kort een nieuwe auto? Vergelijk autoverzekeringen om te zien wat je kunt besparen.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • ​Verbond van Verzekeraars
  • ANWB

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award in 2021.