Bestelautoverzekering ook voor goederen?

Als je een bestelauto hebt en gebruikt voor koeriersdiensten moet je deze altijd zakelijk verzekeren. Hierbij geldt, net als bij alle andere motorvoertuigen, dat je verplicht bent minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Je kunt dan zelf kiezen of je ook een Beperkt- of Volledig casco dekking wilt hebben. Twijfel je nog over deze keuze? Bekijk dan of je bedrijf de kosten kan betalen als je schade rijdt. Houd hierbij ook rekening met je leeftijd en dekkingswens. 

Naast de bestelauto, wil je waarschijnlijk ook dat de goederen die je vervoert voor koeriersdiensten verzekerd zijn. Dit is iets lastiger. De goederen zijn namelijk niet standaard meeverzekerd en moet je apart verzekeren. Dit kan onder andere via een vervoeraansprakelijkheidsverzekering. 

Goed om te weten: 

  • De vervoersaansprakelijkheidsverzekering vergoedt alleen de schade aan goederen van derden. 
  • Independer biedt geen verzekeringen voor koeriersdiensten of vervoersaansprakelijkheidsverzekering


Niet alle verzekeraars bieden dekking

Niet alle verzekeraars verzekeren bestelauto’s die gebruikt worden voor koeriersdiensten. Veel verzekeraars zien dit namelijk als een verhoogd risico. De meeste particuliere bestelautoverzekering sluiten koeriersdiensten zelfs uit in de voorwaarden. De reden hiervoor is dat het bezorgen van producten, pakketten of berichten binnen een bepaalde tijd moet gebeuren en dit risico’s met zich meebrengt. Ook zijn er vaak meerdere bestuurders voor dezelfde auto.

Geen acceptatieplicht

Verzekeraars zijn niet verplicht je te accepteren voor de verzekering en mogen dus altijd besluiten je aanvraag te weigeren. Ga dus op tijd aan de slag met het zoeken naar een goede bestelautoverzekering. Informeer bij verzekeraars wat de premie is voor de verzekering, of zij je accepteren en wat de voorwaarden zijn.

"Net als bij 'gewone' autoverzekeringen heb je vaak een eigen risico bij schade."

- Suzan, expert autoverzekeringen

Aanvullende vragen beantwoorden

Bij het aanvragen van een bestelautoverzekering moet je altijd opgeven waar je de auto voor gebruikt. Net als alle andere aanvullende vragen, moet je dit naar waarheid invullen. Doe je dit niet en heb je schade? Dan krijg je niet altijd de hele schade vergoed. Als er een tegenpartij bij betrokken is kan het bijvoorbeeld gebeuren dat de verzekeraar hun schade op jou verhaalt. Je hebt namelijk niet aan de mededelingsplicht voldaan. Of de verzekeraar had je aanvraag sowieso niet geaccepteerd omdat je de auto voor koeriersdiensten gebruikt.

Premie afhankelijk van gebruik

De premie voor een bestelautoverzekering waarbij het gebruik koeriersdiensten is, verschilt per verzekeraar. De hoogte van de premie wordt mede bepaald door:

  • het merk bestelauto
  • het type bestelauto
  • de leeftijd van de bestelauto 
  • jouw leeftijd
  • hoeveel schadevrije jaren je hebt
  • de dekking van de verzekering. 

Maar de verzekeraar kijkt ook of je een ZZP’er bent of dat je een koeriersbedrijf hebt. Omdat ze willen weten of je de enige bestuurder bent en maar één bedrijfsauto hebt of dat je een koeriersbedrijf hebt met meerdere bestelauto’s.

Expertise en awards

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award in 2021.