Bankgarantie en waarborgsom

Met een bankgarantie regel je dat de bank garant staat voor het bedrag van de waarborgsom. In ons voorbeeld staat de bank dan garant voor € 20.000,- als jij het huis niet koopt. Je moet de bank voor de bankgarantie wel betalen, ook al koop je het huis wel. Een bankgarantie kost vaak 1% van de waarborgsom, in dit geval dus €200,-. Als je het huis dus uiteindelijk niet koopt heeft de verkoper het recht op de waarborgsom van € 20.000,-. De bank betaalt dit, want staat garant hiervoor, en jij hebt vervolgens een schuld bij de bank van € 20.000,-. Maar als jouw reden om het huis niet te kopen onder de ontbindende voorwaarden valt, vervalt de waarborgsom. Je hoeft de waarborgsom dan niet te betalen. Je moet een bankgarantie vaak binnen 2 weken na ondertekening van het koopcontract geregeld hebben.

Let op geldigheidstermijn

Ontbindende voorwaarden hebben wel een termijn, een geldigheid. Die spreek je af met de verkopende partij. De exacte datum waarop de voorwaarden verlopen staat meestal in het koopcontract, en anders wordt er een periode genoemd. Bijvoorbeeld 3 maanden. Je moet op die datum, of binnen deze termijn, de hypotheek en alle andere zaken dus rond hebben. Lukt dat niet, dan kan je proberen om de ontbindende voorwaarden te verlengen. Het is aan de verkopende partij of zij daarmee akkoord gaan of niet.

Waarborgsom zelf betalen

Als je zelf het geld hebt kan je de waarborgsom zelf betalen aan de notaris. Je hebt dan geen bankgarantie nodig. Je moet het bedrag vaak binnen 2 weken na ondertekening van het koopcontract betaald hebben. De notaris verrekent dit vervolgens weer allemaal netjes op papier. Als je de waarborgsom hebt betaald en je ontbindt volgens de voorwaarden, dan krijg je het geld teruggestort.

Ontbindende voorwaarden

Je hebt officieel 3 werkdagen bedenktijd na het tekenen van het koopcontract. Binnen 3 werkdagen mag je sowieso van de koop af. Daarna zit je er aan vast, tenzij je ontbindende voorwaarden hebt opgesteld. Dit zijn voorwaarden die je samen met de verkoper opstelt, en is onderdeel van de onderhandeling. Je onderhandelt over de koopprijs en komt overeen in welke gevallen je nog onder de koop uit kunt. Bijvoorbeeld als het huis in zeer slechte staat blijkt te zijn. De financiering door jou is ook een belangrijke om op te nemen in de voorwaarden; als je de hypotheek niet rond krijgt hoef je niet te kopen en vervalt dus de waarborgsom. 

Dit zijn de meest belangrijke ontbindende voorwaarden:

 • Financiering.
  Je krijgt de hypotheek niet rond. Je moet dan wel een of meerdere afwijzingen van hypotheekverstrekkers kunnen aantonen. Spreek van tevoren af hoeveel afwijzingen dit moeten zijn, en tot wanneer de ontbindende voorwaarde geldig is. Vaak is 6 weken voldoende om een financiering rond te kunnen krijgen, maar een paar maanden kan ook.

 • Bouwtechnische keuring/staat van de woning.
  Als uit het inspectierapport blijkt dat er verborgen gebreken zijn. Spreek van te voren af welke gebreken dit precies zijn, bijvoorbeeld het dak.

 • Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
  Het is nog niet duidelijk of je voor NHG in aanmerking komt. Zo nee, kan je je op deze voorwaarde beroepen.

 • Huisvestingsvergunning.
  Als je een huisvestingsvergunning nodig hebt om ergens te gaan wonen. Vaak is dit het geval bij goedkope woningen in bepaalde gemeenten. Het is dan verstandig dit op te nemen in de voorwaarden. Als je de vergunning dan niet krijgt, kan je de koop nog ontbinden.

 • Je kunt je eigen huis niet op tijd verkopen. Dit is de no-risk clausule. 


Dit zijn ontbindende voorwaarden die je als koper opstelt. Je kunt als verkoper ook ontbindende voorwaarden op laten stellen. Stel dat je een restschuld hebt. Je laat dan opnemen dat de koop niet doorgaat als je je restschuld niet kunt meenemen naar de nieuwe hypotheek.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • Vereniging Eigen Huis
 • Nibud

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Marga Lankreijer-Kos. Zij is specialist op het gebied van hypotheken en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij BNR Nieuwsradio en Nu.nl.

Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.