1. Verhoog het eigen risico

Soms moet je als je schade meldt eerst een eigen risico betalen voordat de verzekeraar de schade vergoedt. Je kunt er voor kiezen een hoger eigen risico te nemen dan het standaard bedrag. Bij schade betaal je dan een groter deel zelf, maar je maandpremie gaat wel omlaag.

2. Combineer verzekeringen voor pakketkorting

Als je meerdere verzekeringen in één pakket stopt, krijg je bij sommige verzekeraars pakketkorting. Denk hierbij aan de inboedel-, opstal-, aansprakelijkheid- en rechtsbijstandverzekering. In sommige gevallen kun je ook de reisverzekering nog toevoegen aan het pakket. De korting kan op lopen tot 3%.

3. Kies de juiste dekking: extra uitgebreid of all risk

Bij het afsluiten van een inboedelverzekering kun je kiezen uit twee verschillende dekkingen: extra uitgebreid en allrisk. De extra uitgebreide dekking is de standaard dekking die onder meer brandschade, stormschade, waterschade, inbraak en diefstal vergoedt. De allrisk-dekking vergoedt ook schades die door je eigen schuld zijn ontstaan. Deze dekking is dan ook duurder dan de extra uitgebreide dekking. 

Bedenk van tevoren goed of je de allrisk dekking nodig hebt. Je kunt veel besparen door te kiezen voor de dekking extra uitgebreid.

4. Denk aan je kostbaarheden

Iedere verzekeraar berekent een standaard bedrag voor je gehele inboedel. Tegen dit bedrag ben je verzekerd. Daarnaast is er nog een aantal aparte maximumbedragen voor je kostbare inboedel. Denk hierbij aan audio & computerapparatuur, sieraden en overige kostbare inboedel zoals kunst of verzamelingen. Dit maximumbedrag kun je verhogen. Hier betaal je natuurlijk wel extra premie voor. Bedenk goed of je kostbaarheden in huis hebt en wat ze waard zijn. Heb je geen groot bedrag aan kostbaarheden, dan hoef je het verzekerde bedrag ook niet te verhogen.

5. Student? Kies een studentenverzekering

Ben je student en ga je op kamers? Dan heb je voor je kamer ook een inboedelverzekering nodig. Er zijn verzekeraars die speciale studentenverzekeringen aanbieden. Deze zijn vaak goedkoper dan de 'gewone' inboedelverzekeraars.

6. Betaal de premie per jaar

Sommige inboedelverzekeraars bieden korting als je de premie in één keer per jaar betaalt. Dit kan soms oplopen tot 3%.

7. Vergelijk ieder jaar inboedelverzekeringen

Maak ieder jaar opnieuw een vergelijking van inboedelverzekeringen. Mogelijk sluit je huidige inboedelverzekering niet meer het beste aan bij je woonsituatie. Vergelijken kost je nog geen 10 minuten en kan je een hoop besparen.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Verbond van Verzekeraars 

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.