Studentenhuis: slot op kamerdeur erg belangrijk

Deel jij als werkende een woning met anderen? Of woon je in een studentenhuis? Dan stelt de verzekeraar meestal extra voorwaardes voor het vergoeden van schade. Zo moet er bij diefstal zichtbare schade aan de kamerdeur zijn. Dit om te voorkomen dat inwoners de kamerdeur open laten staan en hun huisgenoten spullen kunnen meepakken. Verzekeraars noemen dit een binnenbraakclausule. Zorg dus voor een slot op je kamerdeur.

Tips voor afsluiten inboedelverzekering studentenkamer

 • Vraag altijd aan de verhuurder of hij/zij een inboedelverzekering heeft afgesloten. Als dit het geval is kun je hier rekening mee houden bij het afsluiten van een eigen inboedelverzekering. Zo voorkom je dat je bent oververzekerd.
 • Bij het afsluiten van je inboedelverzekering moet je altijd de waarde inschatten van de spullen in de studentenkamer. Houd hierbij ook rekening met eventuele spullen die je van plan bent in de toekomst te kopen. Zo zorg je ervoor dat je niet bent onderverzekerd.
 • Als je op kamers gaat, koop je veel nieuw spullen. Bewaar hier altijd de bonnen van. Als er schade of diefstal is, vraagt de verzekeraar naar aankoopbonnen. Het is altijd verstandig om je inboedel vast te leggen op foto of video. Zo kun je altijd aantonen welke spullen er in je studentenkamer aanwezig waren.
 • Goed om te weten: wanneer je zelf je mobiel, laptop of tablet laat vallen dekt je inboedelverzekering de schade niet altijd.​

Deze schades vergoedt een inboedelverzekering

Een inboedelverzekering dekt schade aan de spullen in je huis. Maar ook spullen in je tuin of schuur horen daarbij. Je kunt vaak kiezen uit twee dekkingen: Basis of All Risk. De basis dekking vergoedt onder meer:


 • brand- en schroeischade;
 • blikseminslag;
 • stormschade (vanaf windkracht 7);
 • waterschade;
 • schade door inbraak en diefstal.
De allrisk-dekking vergoedt niet alleen deze schades, maar ook schades die je zelf per ongeluk veroorzaakt. Bijvoorbeeld waterschade als gevolg van het omstoten van een emmer water of door een lekkende wasmachine.  

Kostbare spullen als sieraden, geluids- en computerapparatuur, antiek en verzamelingen zijn vaak beperkt verzekerd bij een inboedelverzekering.​ 

Voor welk bedrag moet je je verzekeren?

Voor het bepalen van de waarde van je inboedel kun je een inboedelwaardemeter gebruiken. Sluit je bij Independer een inboedelverzekering af? De inboedelwaardemeter is in onze vergelijkingsmodule ingebouwd. Op basis van je ingevulde gegevens wordt er een schatting gemaakt van het bedrag dat verzekerd moet worden. De hoogte van het bedrag hangt onder meer af van je gezinssituatie, leeftijd, inkomen en grootte van je woning. 

Het is goed om te weten dat je met het invullen van een inboedelwaardemeter altijd garantie tegen onderverzekering krijgt. Je bent dan nooit voor een te laag bedrag verzekerd. En mocht dat wel zo zijn, dan is het risico voor de verzekeraar. 

Andere vormen van samenwonen

Naast samenwonen in een studentenhuis, of samenwonen met je partner bestaan er natuurlijk nog meer woonvormen waarbij je een huis met anderen deelt. 

Denk bijvoorbeeld aan:

 • ​een woongroep;
 • co-wonen/co-housing;
 • werkende woningdelers.

Als het gaat om je inboedelverzekering, is het belangrijk om je te realiseren welke ruimtes je met anderen deelt. Deel je bijvoorbeeld alleen een werkruimte met iemand, of een tuin? Dan is dat een andere situatie dan wanneer je woonruimte met elkaar deelt. Zoals hierboven genoemd, is het voor je inboedelverzekering belangrijk dat je de ruimte waarin jouw persoonlijke spullen liggen, goed afgesloten kan worden. 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • Rijksoverheid 
 • Verbond van Verzekeraars 

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.

   

Nog ergens hulp bij nodig?

Je vindt je antwoord op de klantenservice pagina. We staan voor je klaar.

Klantenservice