Wanneer een zakelijke opstalverzekering?

Met een zakelijke opstalverzekering (of bedrijfsgebouwenverzekering) ben je verzekerd bij schade aan je bedrijfspand of praktijk aan huis. Onder opstal valt alles wat ‘vastzit’ in je woning of bedrijfspand en wat je niet meeneemt als je gaat verhuizen. Denk niet alleen aan de muren, het dak, deuren en ramen, maar ook aan een inbouwkeuken of garage.

Een opstalverzekering voor je bedrijf is nodig als je een bedrijfspand hebt gekocht. Als eigenaar ben je niet wettelijk verplicht om een opstalverzekering aan te sluiten, maar veel banken stellen dit wel als eis. Als je geen opstalverzekering hebt, krijg je vaak geen hypotheek. Huur je een bedrijfspand of werkplek? Dan heb je geen opstalverzekering nodig en is de eigenaar van het pand hiervoor verantwoordelijk.

Dekking opstalverzekering zakelijk

Waar ben je voor verzekerd als je een bedrijfs opstalverzekering afsluit? Dit kan per verzekeraar verschillen. In de meeste gevallen ben je verzekerd voor de volgende vormen van schade aan het bedrijfspand:

 • ​brand
 • vandalisme 
 • diefstal
 • waterschade
 • storm 

Gebruik je voor je bedrijf een bijbehorende garage, schuur of stal? Dan geldt de opstalverzekering ook voor dit bijgebouw bij bovengenoemde soorten schade. 

Opstalverzekering bij praktijk aan huis

Misschien heb je geen los bedrijfspand, maar is je bedrijf een praktijk aan huis. Bijvoorbeeld omdat je een schoonheidssalon of een coachingspraktijk hebt. In sommige gevallen kun je dit opvangen met je inboedelverzekering, maar dit is niet altijd voldoende. Geef het in ieder geval altijd door aan de verzekeraar dat je een eigen praktijk aan huis hebt.

Als je een praktijk aan huis hebt, wil de verzekeraar bijvoorbeeld het volgende weten: 

 • ​Wat voor bedrijf heb je?
 • Komen er klanten bij je langs?
 • Heb je mensen in dienst of doe je alles zelf?
 • Zijn er veel zakelijke spullen aanwezig?
 • Heeft je thuispraktijk een aparte, eigen ingang?
 • Heb je veel voorraad opgeslagen?

Zo kan de verzekeraar beter inschatten of een standaard inboedelverzekering voldoende is voor jouw situatie, of dat je toch een opstalverzekering zakelijk moet afsluiten. 

Thuiskantoor en opstalverzekering bedrijf

Heb je een eigen bedrijf en werk je veel vanuit huis? Dan moet je dit doorgeven aan de verzekeraar. Zo krijgt de verzekeraar een volledig beeld van het eventuele risico als ze je gaan verzekeren. Het kan zijn dat je thuis slechts de administratie bijhoudt. Maar het komt natuurlijk ook voor dat je thuis foto’s bewerkt als freelance fotograaf of logo’s ontwerpt als zelfstandig grafisch ontwerper. Als je in je thuiskantoor alleen administratieve taken verricht en je geen zakelijke spullen hebt, is een standaard inboedelverzekering voldoende.

Heb je wel een (uitgebreide) zakelijke inboedel? Geef dit dan door aan je verzekeraar. Dit kan gaan om een laptop, extra beeldschermen, printers of andere dure spullen. Het is belangrijk dat je deze spullen zakelijk hebt gekocht. Is dit niet het geval, dan valt het onder je normale inboedelverzekering of aanvullende kostbaarhedenverzekering

Zakelijk verzekeren bij Independer

Independer vergelijkt alleen particuliere verzekeringen. Zoek je een zakelijke verzekering? Neem dan altijd contact op met een verzekeraar die deze aanbiedt.