Werking herbouwwaardemeter

Een herbouwwaardemeter geeft aan de hand van het soort woning, de inhoud (kubieke meters) en de afwerking een globale herbouwwaarde. Als je een herbouwwaardemeter gebruikt bij het aanvragen van een opstalverzekering, krijg je van je verzekeraar garantie tegen onderverzekering. Dit houdt in dat je niet te laag verzekerd kunt zijn, ook als de herbouwwaardemeter een te laag bedrag aangaf. Als bij schade blijkt dat de herbouwwaarde te laag is ingeschat, krijg je toch de volledige schade uitbetaald.

In onze vergelijking voor opstalverzekeringen is de herbouwwaardemeter ingebouwd. Je maakt er dus automatisch gebruik van zonder extra papieren in te vullen. Om de garantie te behouden moet je de herbouwwaardemeter wel iedere vijf jaar opnieuw invullen. Zo blijven de gegevens actueel.

Bij de herbouwwaardemeter wordt gebruikgemaakt van de gemiddelde bouwkosten voor het type woning per kubieke meter. Bij een tussenwoning zijn deze gemiddelde bouwkosten € 490,- per kubieke meter. Bij een woning van 300 m³ komt de herbouwwaarde uit op (300 x 490) € 147.000. Bij de berekening van dit bedrag is een standaard keuken, standaard badkamer en standaard afwerking van de woonkamer meegenomen. Is jouw keuken of badkamer luxer dan deze standaarden? Dan wordt er een toeslag gerekend. Dat geldt ook voor een afwijkende gevel of dak. Je kunt ook korting krijgen als de woning op zand is gebouwd of als je het heiwerk niet meeverzekert.

Vragen uit de herbouwwaardemeter

In de herbouwwaardemeter worden verschillende vragen gesteld over je huis om de goede herbouwwaarde te bepalen.

Het dak

Je kunt hier kiezen uit normaal, bijzonder en plat. Een normaal dak is gewoon een schuin dak met dakpannen. Bijzonder is het als er riet of leisteen is gebruik in plaats van dakpannen. Maar ook als het geen standaard schuin dak is maar er bijvoorbeeld allerlei verspringingen in zitten. Een plat dak vind je vaak bij een appartement maar ook bij andere type woningen.

De gevel

Je kunt hier ook kiezen uit drie mogelijkheden: normaal, hoogwaardig en bijzonder. Normaal is een standaard huis waar normale materialen zijn gebruikt en bijna geen verspringingen in zitten. Hoogwaardig kies je als er heel veel glas is verwerkt of er bijzondere materialen zijn gebruikt. Bijzonder kies je als je een erker of serre hebt of er om andere redenen veel verspringingen in de gevel zitten.

De afbouw van het huis

Voor de badkamer, woonkamer en keuken moet je aangeven of deze normaal, hoogwaardig of luxe is. Normaal is een standaard afbouwpakket wat in een koopwoning vaak wordt gebruikt. Als je zelf voor een wat luxere optie gaat is het vaak hoogwaardig. Luxe kies je als er echt luxere materialen en hogere kwaliteit is gebruikt. Vaak zijn er ook plaatjes om je te helpen bij je keuze.

Voordeel herbouwwaardemeter

Als je een herbouwwaardemeter gebruikt bij het aanvragen van een opstalverzekering, krijg je van je verzekeraar garantie tegen onderverzekering. Dit houdt in dat je niet te laag verzekerd kunt zijn, ook als de herbouwwaardemeter een te laag bedrag aangaf. Als bij schade blijkt dat de herbouwwaarde te laag is ingeschat, krijg je toch de volledige schade uitbetaald.

Herbouwwaardemeter in vergelijking Independer

In onze vergelijking van opstalverzekeringen is de herbouwwaardemeter ingebouwd. Als je een opstalverzekering via Independer afsluit, hoef je dus geen apart formulier in te vullen en krijg je van je verzekeraar altijd de garantie tegen onderverzekering. Als je aanspraak wilt blijven maken op deze garantie, moet je wel om de vijf jaar een nieuwe herbouwwaardemeter invullen en aan je woonverzekeraar doorgeven. Daarvoor krijg je een nieuw formulier van je verzekeraar.

Premie berekenen met herbouwwaarde

Met de juiste herbouwwaarde berekenen we de premie voor jouw opstalverzekering. Als een verzekeraar een eigen waardemeter heeft, gebruiken we die. Als een verzekeraar geen herbouwwaardemeter gebruikt maar een vast verzekerd bedrag heeft, maken we ook nog gebruik van de herbouwwaarde. We kijken hiermee of die verzekeraar voor jou wel geschikt is. Als de herbouwwaarde namelijk € 400.000 ,- is dat ook het maximaal verzekerde bedrag van die verzekering is, dan is dat voor jou geen goede keuze. Die verzekeraar laten we dan ook niet zien in de vergelijking.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid 
  • Verbond van Verzekeraars 
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.