Wat is onderverzekering?

Onderverzekering wil zeggen dat het bedrag waarvoor je woning of spullen verzekerd is, lager is dan de daadwerkelijke waarde. Dit merk je pas wanneer je een schade meldt bij de verzekeraar.

Een lager verzekerd bedrag lijkt aantrekkelijk, vanwege een lagere premie. Maar bij een schade kan dit grote gevolgen hebben op de schade-uitkering. Bij een garantie tegen onderverzekering krijg je de volledige schade vergoed.


Onderverzekering berekenen

Wat je bij schade aan je spullen uitgekeerd krijgt, hangt af van het bedrag waarvoor je spullen verzekerd zijn. Dit heet de inboedelwaarde. Wanneer deze waarde te laag is ben je onderverzekerd. De verzekeraar betaalt dan maar een deel van de schade uit.

Stel: je hebt je spullen voor €40.000 verzekerd en er onstaat voor €10.000 aan schade. De verzekeraar stelt de totale inboedelwaarde op €50.000. Je hebt dan een onderverzekering van 20%. Daarom krijg je maar 80% van je schade uitgekeerd.

Garantie tegen onderverzekering van je inboedel

Als je een inboedelwaardemeter gebruikt bij het aanvragen van een inboedelverzekering, krijg je een garantie tegen onderverzekering. De inboedelwaardemeter is een handig hulpmiddel. Op basis van een paar vragen wordt de waarde van je inboedel geschat. Aan de hand van je gezinssituatie, leeftijd, inkomen en grootte van de woning, wordt deze schatting gemaakt. 

Als bij een schade blijkt dat het bedrag dat de inboedelwaardemeter aangaf te laag is, is dat geen probleem voor verzekeraars. Zij nemen het risico dat het bedrag misschien te laag is ingeschat. En jij krijgt gewoon de volledige schade vergoed. In de vergelijking van Independer is de inboedelwaardemeter ingebouwd. Je hoeft dus niet apart een formulier in te vullen. Wel kan de verzekeraar na een paar jaar, of na een verbowuing, vragen een nieuwe inboedelwaardemeter in te vullen. Je situatie kan immers veranderen. Misschien heb je meer inkomen, of een groter gezin. Je kunt dan meer of duurdere spullen hebben. Daarom wil de verzekeraar af en toe dat je de inboedelwaardemeter opnieuw invult. Zo voorkom je dat de garantie tegen onderverzekering vervalt.

Garantie tegen onderverzekering voor bijzondere bezittingen

Er is bij inboedelverzekeringen nooit garantie tegen onderverzekering voor bijzondere bezittingen. Audio- en computerapparatuur, sieraden, kunst, instrumenten en antiek zijn vaak tot een maximum bedrag verzekerd binnen je inboedelverzekering. Je kan voor bijzondere bezittingen een kostbaarhedenverzekering overwegen.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Verbond van Verzekeraars 

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.