Wat is een opstalverzekering?

Een opstalverzekering sluit je af om je woning te verzekeren tegen verschillende soorten schade. Het gaat hierbij om alles wat ‘aard- en nagelvast’ zit en wat je dus niet zomaar los kunt krijgen zonder hierbij iets te beschadigen. Meestal gaat het om onderdelen van je huis die je dus niet kunt meeverhuizen. Denk bijvoorbeeld aan een vastgelijmde houten vloer. Heb je kliklaminaat gelegd? Dit kun je meestal eenvoudig weghalen en meenemen, en valt dus onder je inboedelverzekering.

Dekking opstalverzekering

Net als bij een inboedelverzekering kun je bij een opstalverzekering kiezen tussen een Extra uitgebreide dekking en een Allrisk-dekking. Met een Extra uitgebreide dekking ben je verzekerd voor:

  • ​brandschade
  • waterschade
  • blikseminslag
  • stormschade
  • hagelschade
  • hak- en breekwerk om een lek op te sporen

Als je voor de allrisk-dekking kiest, ben je ook verzekerd voor schade die je zelf veroorzaakt hebt.

Is de schade opzettelijk veroorzaakt, of gaat het om bijzondere situaties zoals oorlog of natuurgeweld? Deze schade is met een woonhuisverzekering niet gedekt. 

Premie opstalverzekering

Wat kan een opstalverzekering kosten? De premie van je verzekering hangt af van een aantal factoren:

  • ​De bouwaard van je woning: dit is het materiaal dat is gebruikt voor de buitenwanden en dakbedekking van je huis. Denk aan steen, riet, hout of een pannendak.
  • De herbouwwaarde: dit zijn de kosten die gemaakt moeten worden als een deel van je huis opnieuw gebouwd zou moeten worden na opgelopen schade door bijvoorbeeld een deels verwoestende brand. Je woning moet daarbij op precies dezelfde plek en dezelfde wijze herbouwd worden.
  • De regio waar je woont: per huisnummer, straat en postcode kan de premie van je opstalverzekering verschillen.
  • De hoogte van je eigen risico: het eigen risico is het bedrag dat je zelf inlegt bij schade. Hoe hoger je eigen risico, hoe lager de maandelijkse premie. Bij de meeste woonhuisverzekeringen is een eigen risico niet verplicht.

Wat kost een opstalverzekering nu precies? Je kunt opstalverzekeringen vergelijken om een verzekering te vinden die voor jou het meest betaalbaar is. Daarnaast kun je zo snel zien wat de kosten zijn van een opstalverzekering in jouw situatie.

Pakketkorting inboedel en opstal

Het is slim om je inboedelverzekering en opstalverzekering bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Zo is het bij schade eenvoudige te bepalen wie welke schade op zich neemt. Heb je de verzekeringen afgesloten bij twee verschillende verzekeraars? Dan is het meer gedoe om uit te zoeken waar welke schade precies onder valt. Veel verzekeraars bieden verzekeringspakketten aan met daarin de opstalverzekering, inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering. Je kunt soms ook de autoverzekering of de rechtsbijstandverzekering hieraan toevoegen.

Ook geven veel aanbieders een premiekorting als je meerdere verzekeringen tegelijk afsluit. Je betaalt dan minder voor een pakket aan verzekeringen dan wanneer je alle verzekeringen los zou afsluiten. De korting verschilt per verzekeraar en hangt ook af van hoeveel verschillende verzekeringen je in een pakket afsluit. Meestal geldt: hoe meer verzekeringen je toevoegt aan je pakket, hoe meer korting je krijgt. Let wel op: je krijgt niet bij elke aanbieder pakketkorting.