Verplicht of vrijwillig eigen risico?

Verplicht

Bij de meeste woonverzekeringen geldt geen verplicht eigen risico. Heeft een verzekeraar wel een verplicht eigen risico? Dan is dat vaak een bedrag van rond de € 100,- of € 150,-. Dit bedrag moet je zelf betalen als je schade hebt. 

Vrijwillig

Bij een aantal verzekeraars kun je zelf kiezen voor een eigen risico. Dit heet het vrijwillig eigen risico. In ruil daarvoor betaal je dan een lagere premie. Je kunt vaak kiezen uit bedragen van € 100,- € 225,- of € 450,-. Hoe hoger je eigen risico, hoe lager de premie. 

Houd er rekening mee dat je het eigen risico bij elke schade opnieuw betaalt.

Heb je een schade en heb je zowel het verplichte als het vrijwillige eigen risico? Dan betaal je nooit allebei deze bedragen. Je betaalt altijd alléén het hoogste bedrag. 

- Suzan, expert woonverzekeringen

Wanneer betaal ik een verplicht eigen risico?

In onderstaande situaties hanteert de verzekeraar vaak een verplicht eigen risico.

 • Wonen in een grote stad
  Woon je in een grote stad? Dan betaal je meestal bij diefstal of inbraak een verplicht eigen risico van € 225,-. Je hebt namelijk meer kans op schade als je in een grote stad woont. Denk bij een grote stad aan onder andere Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Bij sommige verzekeraars geldt dit eigen risico ook als je woont in Arnhem, Breda, Den Bosch, Eindhoven, Heerlen, Kerkrade, Nijmegen of Tilburg.

  Beveilig je woning goed tegen inbraak en zorg bijvoorbeeld voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

 • Schade door eigen schuld (alleen bij allriskverzekering)
  Heb je een allrisk woonverzekering? Dan betaal je vaak een verplicht eigen risico als je onverwacht door je eigen schuld schade hebt veroorzaakt. Je bent in dit geval vaak € 50,- tot € 100,-aan eigen risico kwijt. Heb je schade aan spullen in je woning doordat je ze hebt laten vallen of omgestoten? Dan betaal je vaak een eigen risico van € 150,- tot € 250,-. 

 • Stormschade
  Voor stormschade geldt bijna altijd een verplicht eigen risico. De hoogte hiervan is vaak 0,2% van de verzekerde waarde. Hierbij geldt een minimum van € 225,- en een maximum van Ç 500,-. In sommige gevallen kun je het eigen risico afkopen door een hogere premie te betalen. Heb je glasschade door storm? Dan geldt het eigen risico vaak niet.

 • Een aanvullende buitenhuisdekking
  Je kunt een inboedelverzekering uitbreiden met een aanvullende verzekering voor spullen buiten je huis. Voor schade aan deze spullen geldt meestal een eigen risico van € 50,-.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • Rijksoverheid 
 • Verbond van Verzekeraars 

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.