Waterschade

Waterschade kan op veel manieren ontstaan. Een veelvoorkomende waterschade is door hevige neerslag. Een lek in je dak is genoeg om flinke waterschade te veroorzaken. Waterschade krijg je vergoed door je verzekeraar. Belangrijk is dat je zo snel mogelijk de oorzaak van de schade aanpakt. Daarna meld je de schade bij je verzekeraar.

Bliksemschade

Als de bliksem inslaat, krijg je vaak te maken met veel schades. Naast de brand die ontstaat, kunnen er ook scheuren in de muren komen. Ook komen veel elektrische apparaten door blikseminslag onder te veel spanning te staan. Deze kunnen hierdoor onbruikbaar worden. Bliksemschade wordt vergoed door je verzekering.

Stormschade

Denk bij stormschade aan een boom die op je huis valt of dakpannen die van je woning waaien. Je verzekering vergoedt stormschade alleen als de windkracht hoger dan zeven is. Goed om te weten is dat iedere verzekeraar een eigen risico heeft voor stormschade.

Vorstschade

Ondanks dat we in Nederland niet hele strenge winters hebben, kan het hier behoorlijk vriezen. Bevroren leidingen en buitenkranen zijn het gevolg. Gelukkig wordt deze schade vergoed door je verzekeraar. Maar voorkomen is beter dan genezen. Hoe voorkom je vorstschade? Lees meer.

Belangrijk om te weten

Veel schades kun je voorkomen door het onderhoud van je huis goed bij te houden of door oplettend te blijven. In sommige situaties krijg je de schade namelijk niet vergoed als het gaat in achterstallig onderhoud en als je er zelf niet alles aan hebt gedaan om de schade te voorkomen. Denk hierbij aan de volgende situaties.

  • Je laat per ongeluk een deur of raam open staan waardoor het naar binnen heeft geregend.
  • Je dakgoot zit vol met bladeren en hierdoor is er regenwater je huis in gestroomd.
  • Je hebt al een tijd een lekkende leiding. Door vorst is deze nu gescheurd.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid 
  • Verbond van Verzekeraars 
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.