Toeslag moet passen bij je nieuwe situatie

Als je gaat verhuizen is het belangrijk dat je ook je toeslagen meeverhuist naar je nieuwe situatie. In je nieuwe situatie verandert er misschien wel wat aan de hoogte van de toeslag. Het is belangrijk dat de Belastingdienst hiervan op de hoogte is. 

Geef je adreswijziging door aan de gemeente. Zij geven de wijziging door aan de Belastingdienst. In welke situaties kan je toeslag veranderen?

​Je verhuist naar een ander huurhuis

De kans is erg groot dat de hoogte van je maandelijkse huur ook verandert. Krijg je nu huurtoeslag? Dan kan de hoogte hiervan dus ook veranderen. 

​Je verhuist van huurhuis naar koophuis

Op dat moment heb je geen recht meer op huurtoeslag. Je moet je huurtoeslag zelf stopzetten. Denk hier goed om, anders moet je na een jaar de teveel gekregen toeslag terugbetalen. Je kunt je huurtoeslag stopzetten in Mijn toeslagen.

​Je gaat samenwonen

Als jij en je partner toeslagpartners worden, krijg je ook samen toeslag. Daarbij verandert ook de hoogte van de toeslag. Je toeslag partner is iemand met wie je getrouwd bent of met wie je een geregistreerd partnerschap hebt. Maar ook als dit niet het geval is kan iemand toeslagpartner zijn. Kijk op de website van de Belastingdienst om te zien of jij een toeslagpartner hebt.

Jij en je partner gaan uit elkaar

Op dat moment zijn jullie geen toeslagpartners meer. De hoogte van de toeslag verandert en je krijgt de toeslag ook niet meer samen.

Je verhuist naar het buitenland

In sommige gevallen heb je ook als je naar het buitenland verhuist nog recht op toeslag. De hoogte kan wel veranderen. Check wat verhuizen naar het buitenland voor jou betekent.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid 
  • Belastingdienst
  • NVM

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.