De hypotheek regelen

Een huis kopen kun je in de meeste gevallen niet doen met het geld op je spaarrekening. Je hebt hiervoor altijd een financiering (lening) nodig: een hypotheek. Als je een hypotheek wil aanvragen heb je twee opties:

 1. Je kunt samen met een hypotheekadviseur een hypotheek aanvragen. Deze adviseur is ervaren en kan je antwoord geven op al je vragen. Als je via een hypotheekadviseur een hypotheek aanvraagt, duurt dit gemiddeld zes weken.
  Kosten: vanaf € 1.195,-.

 2. Een tweede optie is een hypotheek afsluiten via execution only. Je sluit dan zelf online je hypotheek af zonder dat je advies krijgt. Dit klinkt eng, maar in de meeste gevallen wordt je stap voor stap begeleid. Bij Independer kun je online je hypotheek berekenen en afsluiten op deze manier. Onze hypotheekexperts staan voor je klaar om je hierbij te helpen. Op dit moment duurt online zelf je hypotheek afsluiten bij Independer gemiddeld vier weken. In de toekomst hopen we je binnen een dag te helpen.
  Kosten: vanaf € 595,- 

Belasting

Vanaf het moment dat je een eigen huis hebt, heb je ook recht op hypotheekrenteaftrek. Dat betekent dat je de rente die je betaalt over de hypotheek mag aftrekken van het inkomen waarover je belasting moet betalen. Hierdoor wordt je belastbare inkomen dus lager, waardoor je recht op een teruggave van de belastingdienst. Je kunt dan zelf kiezen of je dit iedere maand wilt laten uitbetalen of één keer per jaar.

Verzekeringen aanvragen

Opstalverzekering

Huur je op dit moment een woning? Dan regelt de verhuurder een opstalverzekering voor de woning zelf. Zij doen dit omdat zij eigenaar zijn van de woning. Koop je een woning? Dan wordt je eigenaar van de woning. Je bent dan dus ook zelf verantwoordelijk voor de opstalverzekering. Die verzekering sluit je af om risico’s als brand en waterschade te verzekeren. Vergelijk de verschillende opstalverzekeringen en bekijk niet alleen de goedkoopste opstalverzekering, maar kies ook eentje die het best past bij jouw situatie.  

Inboedelverzekering

Als je op dit moment in een huurwoning woont, heb je waarschijnlijk alleen een inboedelverzekering afgesloten. Met die verzekering verzeker je alle spullen die van jezelf zijn. En die je ook weer mee neemt als je gaat verhuizen. Ga je verhuizen naar een koopwoning? Dan is het slim om bij dezelfde verzekeraar als je opstalverzekering ook een inboedelverzekering af te sluiten. Zo voorkom je discussie als je schade hebt.

VVE

Ga je een appartement kopen? Dan moet je in de meeste gevallen een maandelijkse bijdrage betalen aan de vereniging van eigenaren (VVE). De VVE heeft vaak ook de opstalverzekering geregeld. In dat geval hoef je dus toch alleen een inboedelverzekering af te sluiten of je huidige verzekering over zetten. Check dit altijd goed.

Verplicht bij hypotheek

De hypotheekverstrekker verplicht je in de meeste gevallen om een opstalverzekering af te sluiten als je een hypotheek aanvraagt. Maar ook als de verstrekker dat niet doet, is het altijd slim om een opstalverzekering af te sluiten. Doe je dit niet en heb je schade? Dan moet je de kosten helemaal zelf betalen.

Daarnaast verplicht je hypotheekverstrekker je soms ook om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Als je een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is het zelfs verplicht deze verzekering af te sluiten als de hypotheek meer dan 80% van de waarde van je woning is. Bij andere hypotheken mag de hypotheekverstrekker het zelf bepalen. Vraag dit goed na voordat je de hypotheek aanvraagt.

Ook als het niet verplicht is de verzekering af te sluiten raden wij het je wel aan. Met een overlijdensrisicoverzekering voorkom je namelijk dat je nabestaanden met een hypotheekschuld blijven zitten als je onverhoopt overlijdt.

- Suzan, expert woonverzekeringen

Checklist verhuizen

Ben je bang dat je bij het verhuizen iets vergeet? Gebruik onderstaande checklist verhuizen om ervoor te zorgen dat je niets over het hoofd ziet.

Waar moet je aan denken als je gaat verhuizen van huur- naar een koopwoning?

 1. Geef je verhuizing door aan de gemeente. Zij zorgen ervoor dat je nieuwe adres gelijk bij meerdere instanties bekend is.

 2. Regel je gas, water en elektra.

 3. Verhuis je naar een andere gemeente? Vergeet dan niet op zoek te gaan naar een nieuwe huisarts, tandarts en apotheek. Meld je hiervoor op tijd aan. Er zijn namelijk vaak lange wachttijden.

 4. Moet je regelmatig naar het ziekenhuis of bijvoorbeeld de fysiotherapeut? Kijk dan goed naar de contracten die je zorgverzekeraar heeft afgesloten met deze zorgaanbieders. Als je namelijk een budget- of naturaverzekering hebt, krijg je alleen een volledige vergoeding als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat.

 5. Geef je telefoon-,internet- en/of televisieprovider op tijd je nieuwe adres door. Het kan namelijk even duren voordat ze de adreswijziging verwerkt hebben.

 6. Laat je bank op tijd weten wat je nieuwe adres is. Dit kan gemakkelijk door in te loggen met internetbankieren. 

 7. Heb je een persoonlijke OV chipkaart? Je kunt online op de website van je vervoerder je adreswijziging doorgeven. 

 8. Loop tot slot al je incasso’s en overboekingen van het afgelopen jaar even na. Je komt vast nog wel bedrijven tegen die je je nieuwe adres moet doorgeven. Denk bijvoorbeeld aan abonnementen, sportclubs en webwinkels.

Independer Verhuisservice

Als je gaat verhuizen heb je veel aan je hoofd. Wij begrijpen dat je financiële producten dan niet op de eerste plek staan. Met onze gratis verhuisservice houden wij voor je in de gaten wat je moet regelen en krijg je van ons een seintje als het zo ver is. Handig zo een checklist verhuizen in je mailbox.

Checklist verhuizen van koop- naar koopwoning

Verhuizen van koopwoning naar een andere koopwoning? Ook dan moet je veel dingen regelen. Bekijk onze checklist verhuizen van koop- naar koopwoning.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • Rijksoverheid 
 • Verbond van Verzekeraars 
 • Milieucentraal
 • NVM

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.