14 dagen bedenktijd

Stel: je hebt een nieuwe zorgverzekering aangevraagd, maar net iets te snel een keuze gemaakt. Er past toch een andere verzekering beter bij je huidige situatie. Maak je geen zorgen: je kunt je nieuwe verzekering binnen de 14 dagen bedenktijd nog gemakkelijk annuleren. Deze 14 dagen gaan in na het ontvangen van de polis. Neem hiervoor contact op met je nieuwe verzekeraar en geef aan dat je de aanvraag wilt annuleren. Heb je je zorgverzekering via Independer afgesloten? Neem dan met ons contact op. Dit mag door te bellen, mailen of via social media.

Je oude verzekering

Als je aan het eind van het jaar overstapt naar een andere zorgverzekeraar, wordt je oude zorgverzekering door je nieuwe verzekeraar automatisch opgezegd. Heb je toch besloten de nieuwe verzekering te annuleren? Dan wordt je oude verzekering automatisch hersteld. Je mag namelijk niet onverzekerd zijn. In de praktijk blijkt dat dit wel eens fout gaat. We raden je daarom aan altijd even te bellen met je oude verzekeraar. Wil je niet terug naar je oude verzekeraar maar sluit je bij een andere verzekeraar een nieuwe zorgverzekering af? Dan hoef je je oude verzekering natuurlijk niet te herstellen.

Tussentijds overstappen en annuleren

In principe kun je alleen aan het eind van het jaar overstappen. Er zijn wel een paar uitzonderingen. Als je tussentijds overstapt, moet je zelf je oude verzekering opzeggen. Dit doe je gemakkelijk door je verzekeraar een berichtje te sturen. Als je je nieuwe verzekering toch wilt annuleren, gelden dezelfde regels als bij het overstappen in november en december. Je hebt 14 dagen bedenktijd na ontvangen van de polis.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Zorginstituut Nederland

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.