Stap 1: kijk goed naar het medicijn

Sommige medicijnen vallen onder de Opiumwet. Als je met deze medicijnen naar het buitenland gaat en geen medische verklaring hebt, kun je opgepakt worden. Gebruik je één van onderstaande medicijnen? Dan moet je een medische verklaring hebben.

  • Pijnstillers (alleen pijnstillers op recept verkregen)
  • Slaapmiddelen
  • Kalmeringsmiddelen
  • ADHD-medicijnen
  • Medicinale Cannabis

Dit zijn niet alle medicijnen die onder de Opiumwet vallen. Kijk op de website van de overheid voor de volledige lijst.

Stap 2: vraag een officiële verklaring aan

Ga je op reis en gebruik je medicijnen die onder de Opiumwet vallen? Vraag dan een officiële verklaring aan. De regels voor medicijnen verschillen per land. Als je reist naar een land binnen het Schengengebied dan heb je een Schengenverklaring nodig. Deze verklaring kun je downloaden via het CAK. Let op: je arts moet de verklaring nog ondertekenen. Laat de Schengenverklaring minimaal vier weken van tevoren goedkeuren door het CAK. Een Schengenverklaring is 30 dagen geldig. Ga je langer op reis? Dan moet je meerdere verklaringen aanvragen.

Valt het land niet onder het Schengengebied? Dan heb je een Engelse medische verklaring nodig. Deze Engelse verklaring stelt je arts op. Je stuurt de verklaring zelf naar het CAK die hem vervolgens weer doorstuurt naar het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook deze verklaring moet je vier weken van tevoren indienen.

Er zijn speciale verklaringen voor landen als Curacao, Aruba en Kroatië. Op de website van het CAK vind je een lijst waarin per land staat welke verklaring je precies nodig hebt. Je kunt ook contact opnemen met de ambassade van het land waar je naar toe gaat.

Stap 3: medicijnen kwijt of verloren

Ben je je medicijnen vergeten? Of ben je ze tijdens je vakantie kwijt geraakt? Dan kun je vaak bij een lokale apotheek nieuwe medicijnen halen met het medicijnenpaspoort. Het is belangrijk dat je je zorgverzekering hiervan op de hoogte brengt. Als je geen zorgverzekering met medische kosten dekking hebt, laat het dan aan je reisverzekering weten. Het is belangrijk dat je de bonnetjes van de medicijnen bewaart. Is het medicijn in het buitenland duurder dan in Nederland? Dan vergoedt je reisverzekering deze hogere kosten als je een dekking voor medische kosten hebt. Soms kunnen de medicijnen ook opgestuurd worden naar je vakantieverblijf.

Stap 4: tips

  1. Naast de verplichte verklaringen, is het ook handig om een medicijnpaspoort mee te nemen op reis. In het medicijnpaspoort staat welke medicijnen je gebruikt. Dit is handig als je in het buitenland bijvoorbeeld nieuwe medicijnen nodig hebt of een arts bezoekt. Let op: het medicijnpaspoort is geen officieel reisdocument. Het vervangt de Schengen- of Engelstalige medische verklaring dus niet. Het medicijnpaspoort kun je opvragen bij je huisarts of apotheek.
  2. Neem je medicijnen altijd mee in de originele verpakking. Zo is duidelijk te zien dat het om een geneesmiddel gaat en niet om drugs.
  3. Als je medicijnen meeneemt in je handbagage, houd er dan rekening mee dat je naast de Schengen- of Engelstalige medische verklaring en het medicijnpaspoort, ook een doktersrecept meeneemt. Daarmee toon je aan dat de medicijnen op jouw naam staan. Je kunt het beste een Engelstalige versie van het doktersrecept meenemen.​

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorginstituut Nederland
  • Rijksoverheid

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.