Geef je nieuwe adres door aan je zorgverzekeraar

Je zorgverzekeraar past je verzekering niet aan als je gaat verhuizen. Toch moet je wel je nieuwe adres doorgeven. De verzekeraar moet je altijd post kunnen sturen. Zelfs al heb je aangegeven dat je post per mail wilt ontvangen. Stel dat er een keer iets mis gaat met je premiebetaling. Dan stuurt de verzekeraar je altijd eerst een brief. Heb je je nieuwe adres niet doorgegeven aan je verzekeraar? Dan komt de post dus op het verkeerde adres terecht en kan je geen maatregelen treffen.

Je nieuwe adres doorgeven

Je kunt je nieuwe adres op meerdere manieren doorgeven aan je verzekeraar. Vaak heeft een verzekeraar een online omgeving waarop je je nieuwe adres kunt doorgeven. Ga daarvoor naar de website van je verzekeraar en log in met je gebruikersnaam en wachtwoord of je DigiD. Een andere manier om je adreswijziging door te geven is via de mail. Stuur een mailtje naar je zorgverzekeraar met het bericht en je nieuwe adres. Zet hierbij je polisnummer om verwarring te voorkomen. Geef je het adres door voor meerdere mensen? Geef dit dan duidelijk aan.

De Independer Verhuisservice

Als je gaat verhuizen heb je veel aan je hoofd. Wij begrijpen dat je financiële producten dan niet op de eerste plek staan. Met onze gratis verhuisservice houden wij voor je in de gaten wat je moet regelen en krijg je van ons een seintje als het zo ver is. 

Schrijf me in

Let op de contractering

Ondanks dat je premie niet van belang is, moet je wel even goed naar je verzekering kijken. Veel verzekeraar werken namelijk met gecontracteerde zorgverleners. Hierbij krijg je alleen je hele rekening vergoed als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Kijk bij je verhuizing dus goed of het ziekenhuis bij jou in je buurt gecontracteerd is bij je zorgverlener.

De 5 meest gestelde vragen over verhuizen en je zorgverzekering

1. Moet ik mijn adres voor al mijn gezinsleden doorgeven?

Als je gezinsleden bij jou op de polis staan, gaat dit vanzelf. Heeft je partner of je kind een eigen polis? Dan moet je de adreswijziging per polis doorgeven.

2. Hoe weet ik of het ziekenhuis in de buurt waar ik ga wonen gecontracteerd is? 

Dit kun je altijd nakijken op de website van je zorgverzekeraar. Kun je het ziekenhuis bij jou in de buurt niet vinden? Dan kun je altijd met je verzekeraar bellen. Op onze website kun je ook zien welke zorgverleners je zorgverzekeraar heeft gecontracteerd. We hebben een handige tool ontwikkeld waarmee je dit in één oogopslag kunt zien.

3. Kan ik mijn verzekering veranderen naar vrije zorgkeuze als mijn ziekenhuis niet gecontracteerd is? 

Ga je verhuizen en is het ziekenhuis in je nieuwe buurt niet gecontracteerd bij je zorgverzekeraar? Dan wil je natuurlijk graag je polis veranderen. Helaas kan je niet tussentijds je verzekering wijzigen. Je kunt één keer per jaar je zorgverzekering aanpassen. Dit is altijd aan het eind van een kalenderjaar. Tussentijds kan alleen op bepaalde momenten.

4. Mijn kind gaat uit huis, moet hij/zij dan een eigen zorgverzekering? 

Nee, ook als je kind uit huis gaat, blijft hij of zij gewoon bij je op de polis staan. Pas aan het eind van het jaar, kan je kind een eigen zorgverzekering aanvragen. Omdat je kind nog bij jou op de polis staat, blijf jij de post ontvangen. Dit kan helaas niet gesplitst worden.

5. Krijg ik een nieuwe polis nu ik verhuisd ben? 

Nee, je verzekeraar past alleen je adresgegevens aan in hun systeem. Je krijgt dus geen nieuwe polis of zorgpas.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Zorginstituut Nederland

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.