Waarom zijn er autoverzekeringen voor hoger opgeleiden?

Sommige verzekeraars richten zich specifiek op hoger opgeleiden. Bijvoorbeeld Promovendum en National Academic. Deze verzekeraars zeggen dat hoger opgeleiden minder schade maken of claimen. Hierdoor zijn de kosten voor verzekeraars lager. Vaak krijg je daarom korting op de premie. Maar let wel op: dit betekent niet per se dat je met een autoverzekering voor hoger opgeleiden de laagste premie betaalt. Vergelijk daarom eerst meerdere autoverzekeringen voordat je een verzekering afsluit. Dit kun je eenvoudig doen via onze vergelijker:

Autoverzekeringen vergelijken

Wanneer val je onder de ‘hoger opgeleiden’?

Wanneer ben je val je in de categorie hoger opgeleiden? De meeste verzekeraars houden hierbij dezelfde richtlijnen aan: minimaal een HBO-diploma. Sommige verzekeraars zien je ook als hoger opgeleide als je een MBO niveau 4 opleiding hebt afgerond of als je havo of vwo hebt gedaan. 

Mogen verzekeraars zich wel alleen op hoger opgeleiden richten?

Een autoverzekering alleen voor hoger opgeleiden... Is dat geen discriminatie? Mogen verzekeraars lager opgeleiden wel buitensluiten? In principe wel, want autoverzekeraars hebben vrijheid van acceptatie. Dit betekent dat ze zelf mogen beoordelen of ze je aanvraag wel of niet accepteren. Dit doen ze op basis van een risicoschatting. Zo kijkt de verzekeraar bijvoorbeeld ook naar je leeftijd en naar het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. 

Zijn autoverzekeringen voor hoger opgeleiden echt goedkoper?

Nee, dat hoeft zeker niet. De kans is groot dat andere verzekeraars een lagere premie aanbieden. De premie van een autoverzekering is namelijk gebaseerd op veel verschillende factoren, niet alleen op het opleidingsniveau. Vaak is een 'gewone' autoverzekering veel voordeliger. 

Autopremie Alert

Wil je een seintje ontvangen als het voor jou slim is om naar je autoverzekering te kijken? Vul dan de maand in waarin de premie van je autoverzekering wijzigt en meld je aan voor onze Autopremie Alert.

Prolongatiemaand

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • National Academic
  • ​Promovendum

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de Website van het Jaar, WUA Award en de Shopping Award.