Tijdelijke auto verzekeren

In sommige situaties heb je tijdelijk een auto in je bezit. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Je hebt tijdelijk even geen auto van de zaak.
  • Je auto is total loss en je koopt tijdelijk een goedkopere auto om de tijd te overbruggen tot je een nieuwe auto kunt kopen.
  • Je koopt een tweedehandsje om samen met je vrienden door Europa te reizen​.

In al deze situaties blijf je verplicht de auto te verzekeren. Er zijn helaas geen tijdelijke autoverzekeringen. Daarom kun je een ‘normale’ autoverzekering afsluiten. Veel autoverzekeringen zijn tegenwoordig dagelijks opzegbaar. Dat betekent dat je de verzekering weer kunt beëindigen als je de auto verkoopt. Maar ook als je verzekering niet dagelijks opzegbaar is, kun je de verzekering beëindigen als je je auto verkoopt. Je hebt dan namelijk geen auto meer, dus valt er niets te verzekeren.

Geen tijdelijke auto, wel tijdelijke autoverzekering

Soms heb je geen tijdelijke auto, maar gebruik je hem wel alleen in bepaalde periodes. Heb je bijvoorbeeld een mooie cabrio of oldtimer waarin je alleen in de zomermaanden rijdt? In dit geval is het niet slim om elke keer weer een nieuwe verzekering aan te vragen. Je kunt dan beter het kenteken schorsen. Vanaf dat moment ben je niet meer verplicht een autoverzekering te hebben. Je kunt de verzekering dan laten opschorten tot je weer in de auto gaat rijden. Belangrijk: als je kenteken geschorst is, mag je niet in de auto rijden.

Let op: Niet iedere verzekeraar biedt de mogelijkheid om de verzekering op te schorten. Vraag dus wel even na bij je verzekeraar of dit kan.

Zoek je een (tijdelijke) autoverzekering?

Via onze website kun je autoverzekeringen vergelijken en afsluiten. Heb je hulp nodig? Onze klantenservice helpt je graag verder.

Expertise

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de Website van het JaarWUA Award en de Shopping Award.