Wat is een opstalverzekering?

Een opstalverzekering afsluiten zorgt ervoor dat je woning is verzekerd voor schade door brand, storm of inbraak. Onder de opstalverzekering valt alles wat in je woning aard- en nagelvast zit, dus alle dingen die je niet kunt meeverhuizen. Denk aan een inbouwkeuken, de trap, een vastgelijmde houten vloer, de centrale verwarming en de garage of schuur.

Is een opstalverzekering nodig?

Het afsluiten van een opstalverzekering is niet verplicht. Maar als je een huis wilt kopen, kan een bank wel de eis stellen dat je een opstalverzekering moet afsluiten. Doe je dit niet? Dan krijg je geen hypotheek. Het is dus zeker aan te raden om een opstalverzekering af te sluiten als je een woning koopt. Heb je een appartement gekocht? Check dan van tevoren of de VvE de opstalverzekering heeft geregeld. Vaak is dit het geval, waardoor je deze zelf niet meer hoeft af te sluiten. Huur je een woning? Je kunt in je huurcontract zien of je huisbaas een opstalverzekering heeft afgesloten. Uiteindelijk is altijd de eigenaar van de woning of het appartement verantwoordelijk voor eventuele schade en is het dus aan de eigenaar om dit te verzekeren.

Wanneer opstalverzekering afsluiten

Een opstalverzekering is dus niet verplicht, maar is vaak wel nodig doordat de bank het als eis kan stellen. Maar wanneer moet je een opstalverzekering precies afsluiten? Zorg er in ieder geval voor dat je je verzekeringen (een opstalverzekering, inboedelverzekering en eventueel een aansprakelijkheidsverzekering) hebt afgesloten vóór de sleuteloverdracht plaatsvindt.

Hoe zit dit met de tijd voor de sleuteloverdracht? Als je een bestaande woning koopt, zijn de huidige eigenaren nog verantwoordelijk voor de verzekering. Koop je een nieuwbouwhuis? Tot aan de sleuteloverdracht draagt het bouwbedrijf de verantwoordelijkheid voor je woning.

Wat kost een opstalverzekering?

De kosten van een opstalverzekering zijn verschillend per verzekeraar. Ook je eigen situatie is van invloed op de premie die je betaalt. Zoals: in welke buurt of woonplaats staat je huis? Wat voor type woning heb je en wat is de herbouwwaarde? Kies je voor eigen risico of niet? Om te zien wat de beste opstalverzekering is in jouw situatie, kun je opstalverzekeringen vergelijken. 

Online opstalverzekering afsluiten

Je hebt een woning gekocht en het is tijd om de juiste verzekeringen af te sluiten. Dit doe je eenvoudig online. Maak gebruik van onze vergelijker: zo zie je snel welke verzekeraars het voordeligst uit de bus komen én kun je kiezen welke verzekering past bij jouw woonsituatie. Ook kun je bij het vergelijken de herbouwwaardemeter invullen. De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig zou zijn om je woning deels te herbouwen bij ernstige schade door bijvoorbeeld brand. Het herbouwen moet op precies dezelfde plek gebeuren en op precies dezelfde manier. Met de herbouwwaardemeter krijg je een garantie tegen onderverzekering, waardoor je nooit te laag verzekerd bent.

Na het invullen van de vergelijker en de herbouwwaardemeter krijg je de drie beste aanbiedingen te zien, inclusief de goedkoopste aanbieder. Weet je voor welke aanbieder je wilt gaan? Dan kun je de opstalverzekering direct online afsluiten.