Glas en je opstalverzekering

Een opstalverzekering biedt al een kleine dekking voor glasschade. Het gaat dan om schade aan je ruiten door iets wat schade aan je hele huis aanbrengt. Denk dan aan brand, inbraak, of ontploffing. Alle andere soorten schades, bijvoorbeeld een bal die door de ruit vliegt, zijn voor je eigen rekening. 

Je kunt daarvoor een aanvullende glasverzekering afsluiten. Hiermee kost het je niets om je glazen te laten vervangen, behalve je eigen risico (als de verzekeraar dat heeft). Belangrijk om te weten: het gaat dan om glazen met een lichtdoorlatende functie. Dat zijn je ramen, glazen die in deuren zitten, of soms een douchecabine. Dus niet je aquarium, drinkglazen, of je glazen tafel. Deze zijn wel standaard meeverzekerd op je inboedelverzekering.

Geen opstalverzekering nodig?

Als je de woning waarin je woont huurt, hoef je natuurlijk geen opstalverzekering af te sluiten. Dit doet je huisbaas. Maar de glasverzekering is optioneel. Het kan dus zo zijn dat je huisbaas geen glasverzekering heeft. Dan kun je deze laten toevoegen op je inboedelverzekering. De dekking is dan precies hetzelfde. Vraag dus bij je huisbaas na of deze een glasverzekering heeft afgesloten.

Eigen risico bij glasschade

De meeste verzekeraars rekenen bij glasschade geen eigen risico. Er zijn verzekeringen waarbij de eerste €20,- tot €250,- aan ruitschade zelf betaald moet worden. Maak je gebruik van een herstelbedrijf waarmee een verzekeraar een contract heeft? Dan hoef je dit eigen risico niet te betalen. Dit wordt schadesturing genoemd.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Verbond van Verzekeraars 
  • Polisvoorwaarden van verzekeraars

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.