1. Wat valt er onder een opstalverzekering?

Met de opstalverzekering verzeker je de woning zelf en eigenlijk alles wat nagelvast zit aan de woning. Dit zijn onder andere de muren, opbouw en het dak. Maar ook je ingebouwde keuken en badkamer vallen onder de opstalverzekering. 

Stel dat je huis volledig afbrand en opnieuw opgebouwd moet worden, dan ben je voor deze kosten verzekerd met een opstalverzekering. Omdat jij de eigenaar bent kun je dit verzekeren.

2. Wat valt er onder een inboedelverzekering

Met een inboedelverzekering verzeker je alle (losse) spullen in je woning. Denk hierbij aan je meubels, apparatuur, kleding en servies. Eigenlijk alles wat je meeneemt als je gaat verhuizen valt onder de inboedelverzekering. 

3. Wat valt er niet onder een inboedel- of opstalverzekering?

Een inboedel- of opstalverzekering vergoedt geen schade door:

 • overstromingen
 • molest (oorlog, opstanden)
 • aardbevingen
 • atoomkernreacties.

Sommige verzekeraars sluiten nog meer schades uit. Dit vind je terug in de polisvoorwaarden van je verzekeraar. 

4. Hoe wordt de waarde van mijn woning of inboedel bepaald?

Verzekeraars kunnen op drie manieren de waarde van je inboedel of woning bepalen.

 1. Het Verbond van Verzekeraars heeft een inboedelwaardemeter en herbouwwaardemeter ontworpen. Hierbij worden je een aantal vragen over de woning en je persoonlijke situatie gesteld. Op basis van je antwoorden wordt een inboedel- of herbouwwaarde berekend. Voor dit bedrag ben je dan verzekerd en geeft de verzekeraar  een garantie tegen onderverzekering af.

  Blijkt bij een schade dat het berekende bedrag toch te weinig was? Dan past de verzekeraar door deze garantie nooit onderverzekering toe en krijg je het schadebedrag uitgekeerd.

 2. Sommige verzekeraars werken met standaard bedragen. Ze kijken dan niet naar je woning of je situaties maar bieden je een vaste waarde. Dit bedrag is altijd erg hoog, maar het is aan jou om te bepalen of dit voldoende is.

 3. Een handjevol verzekeraars rekent niet met bedragen. Aan de hand van de gegevens die jij invoert, berekenen zij een premie. Als je schade hebt, hebt je de garantie dat je het schadebedrag krijgt uitgekeerd.

5. Wat is onderverzekering?

Onderverzekering houdt in dat de werkelijke waarde van je inboedel hoger is dan het bedrag waarvoor je het hebt verzekerd. Als je onderverzekerd bent, krijg je bij schade slechts een deel van die schade uitgekeerd.

6. Is een inboedel- of opstalverzekering verplicht?

Een inboedel- en opstalverzekering zijn niet wettelijk verplicht. In sommige gevallen kan de  verhuurder je wel verplichten een inboedelverzekering af te sluiten. Als dit het geval is, staat dit in het huurcontract. 

Heb je een koopwoning? Dan verplicht de hypotheekverstrekker je vaak een opstalverzekeringaf te sluiten. Maar ook als de verzekering niet verplicht is, is het wel verstandig om er één af te sluiten. Je inboedel (en eventueel woonhuis) hebben namelijk een hoge waarde.

7. Wat is het verschil tussen een allrisk of extra uitgebreide dekking

We kunnen ons voorstellen dat je niet goed weet of je een allrisk dekking of een uitgebreide dekking wilt. Want wat is nou precies het verschil? Wij hebben het voor je uitgezicht.

8. Hoe vraag ik via Independer een woonverzekering aan?

Dat is heel eenvoudig. Als je een vergelijking op onze website maakt en je keuze hebt gemaakt, kun je de verzekering direct online afsluiten. Wij zorgen er dan voor dat alles bij de verzekeraar terecht komt en houden je steeds op de hoogte van alle ontwikkelingen. 

9. Wat doe ik met mijn woonverzekering als ik ga verhuizen?

Opstalverzekering

Een opstalverzekering kun je als je gaat verhuizen altijd opzeggen. Je bent tenslotte geen eigenaar meer van de woning. 

Inboedelverzekering

Je inboedel neem je vaak mee bij je verhuizing, je inboedelverzekering dus ook. Of je kunt opzeggen of wijzigen hangt af van de voorwaarden van je verzekering. 

Goed om te weten: vergeet niet om altijd je nieuwe adres door te geven aan je verzekeraar. Anders heb je geen dekking meer voor je inboedel

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • Rijksoverheid 
 • Verbond van Verzekeraars 
 • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.