18 jaar? Dit verandert er in je zorgverzekering

Als je 18 wordt, kan je zelf je zorgverzekering afsluiten. Je kan al een nieuwe zorgverzekering aanvragen voor je 18 wordt, tot uiterlijk 1 maand na je verjaardag. De ingangsdatum is altijd de eerste van de maand na je verjaardag. De zorgverzekering die je nog via je ouders hebt, kun je dan opzeggen. Doe je niks? Dan blijf je gewoon verzekerd via je ouders of verzorgers. 

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan ben je kosteloos meeverzekerd met je ouders. Na je 18e is een eigen zorgverzekering verplicht. Je gaat dan ook zorgpremie betalen. Dat is verplicht vanaf de 1e dag van de maand nadat je 18 bent geworden. 

Maak je gebruik van zorg die valt onder je basisverzekering? Dan moet je eigen risico betalen. In 2021 is het verplichte eigen risico 385 euro. Je kan dit bedrag ook vrijwillig verhogen tot maximaal 885 euro. De huisarts blijft gewoon gratis. Maar beland je in het ziekenhuis? Dan is de kans groot dat een verhoogd eigen risico nadelig is. Wil je weten of het voor jou verstandig is om je eigen risico te verhogen? Check dan onze beslisboom.

Let op! Hebben je ouders een verhoogd eigen risico? En blijf je vanaf je 18e bij hen op de polis staan? Dan is het goed om te weten dat je automatisch wordt teruggezet naar het standaard eigen risico van 385 euro. Ben je gezond en verwacht je geen zorgkosten? Dan kun je meer dan 300 euro besparen door je eigen risico te verhogen. Maar doe je niets, dan loopt je deze besparing dus mis. Ook als je ouders hun eigen risico wel hebben verhoogd (en dus wel deze korting krijgen).

Vanaf je 18e worden tandartskosten niet meer vergoed. Je kan tandartskosten wel aanvullend verzekeren. Of een tandartsverzekering verstandig is, hangt af van hoe vaak je bij de tandarts komt. Ga je alleen voor de jaarlijkse controle? Dan is zelf betalen voordeliger dan verzekeren. Maak zelf de afweging wat je het beste kunt doen. 

lees meer over tandartsverzekeringen

Vanaf je 18e verjaardag betaal je zorgpremie. Vanaf dat moment heb je tot een bepaald inkomen ook recht op zorgtoeslag. Dit is een bijdrage die je krijgt voor de kosten van je zorgverzekering. Benieuwd hoeveel je krijgt? Dat kan je checken via de website van de Belastingdienst. Op deze pagina lees je meer over zorgtoeslag aanvragen.

Regel je overstap bij Independer

  • Gratis Tandongevallen-verzekering 
  • Nr. 1 zorgvergelijker van Nederland 
  • Grootste aanbod, laagste prijs

Heb je een aanvullende verzekering nodig als je 18 jaar wordt?

Een aanvullende zorgverzekering heb je, als je 18 bent, niet altijd nodig en is ook niet verplicht. Wat een aanvullende verzekering dekt, verschilt per verzekeraar. Maak je weinig of geen gebruik van zorg uit de aanvullende verzekering, zoals bijvoorbeeld fysiotherapie? Dan is het misschien niet nodig. 

lees meer over aanvullende verzekeringen

Hoe werkt overstappen?

1. Kijk of je een betere zorgverzekering kan vinden

Het kan zijn dat je (via je ouders) verzekerd bent bij een zorgverzekeraar, maar dat je in onze vergelijking een betere zorgverzekering vindt. Bijvoorbeeld een goedkopere zorgverzekering, of één met een betere dekking dan de zorgverzekering die je nu hebt. 

vergelijk zorgverzekeringen

2. Zeg je huidige verzekering op

Normaal gesproken is overstappen van zorgverzekering alleen mogelijk per 1 januari. Tussentijds kun je bijna nooit iets wijzigen. Maar als je 18 jaar wordt is er een uitzondering. De hoofdverzekerde (ouder of voogd) kan jouw zorgverzekering beëindigen. 


​3. Sluit een nieuwe verzekering af

Je kunt de verzekeraar van de hoofdverzekerde bellen en vragen om je uit te schrijven. Vervolgens sluit je een nieuwe zorgverzekering af die de maand na je 18e verjaardag ingaat. Dat kan bij dezelfde zorgverzekeraar, maar dat is niet verplicht. Je hoeft niet bang te zijn dat je een periode onverzekerd bent, want je oude verzekering blijft gelden tot de nieuwe ingaat.

Let op: wil je overstappen als je 18 jaar wordt? Je kan al een nieuwe zorgverzekering aanvragen voor je 18 wordt, tot uiterlijk 1 maand na je verjaardag. De ingangsdatum is altijd de eerste van de maand na je verjaardag. 

18 jaar? Besparen maar! Verdien € 300 op je zorgverzekering

Independer heeft onderzocht wat 18-jarigen die hun eigen zorgverzekering hebben uitgekozen gemiddeld betalen. En dat vergeleken met wat hun ouders gemiddeld betalen. Het verschil daartussen is gemiddeld 318 euro. Als deze 18-jarigen niets hadden gedaan en dus meeverzekerd zouden zijn gebleven op de polis van hun ouders, dan zouden ze gemiddeld 318 euro meer betaald hebben. Mooie besparing dus.

Vergelijk zorgverzekeringen

Wat gebeurt er als je niks doet?

Doe je niks? Dan blijf je gewoon verzekerd via je ouders of verzorgers. Je krijgt dan hetzelfde pakket als zij hebben. Daarvoor betaal je vanaf je 18e zorgpremie. Daarnaast krijg je automatisch een eigen risico van 385 euro, ook als je ouders een hoger vrijwillig eigen risico hebben. 

Let wel op: hebben je ouders een uitgebreide dekking? Dan betaal je waarschijnlijk meer dan nodig. Controleer dus goed of de verzekering wel past bij je eigen zorgwensen. 

Let op vergoedingen

De vergoeding van anticonceptie hangt af van je leeftijd. Zie de tabel hieronder:

Jonger dan 18 jaar De kosten voor anticonceptie worden vergoed door de basisverzekering. Je betaalt geen eigen risico.
Tussen 18 en 21 jaar De kosten voor anticonceptie worden vergoed door de basisverzekering. Je betaalt wel eigen risico.
21 jaar of ouder De kosten voor anticonceptie worden niet vergoed door de basisverzekering, behalve als je de middelen moet gebruiken bij bloedarmoede. Je kan wel een aanvullende verzekering afsluiten.

 

Op deze pagina lees je alles over vergoedingen anticonceptie.

Met een basisverzekering ben je ook in het buitenland verzekerd voor spoedeisende medische hulp. We hebben alles wat je wil weten over zorgkosten in het buitenland voor je verzameld. Bekijk de informatie hier.

Ga je in het buitenland wonen, werken, stage lopen of studeren? Lees hier waar je rekening mee moet houden. 

Ben jij niet alleen goed in de derde helft, maar ook fanatiek op het veld? Dan bestaat natuurlijk de kans dat je wel eens een bezoekje brengt aan de fysio. Dan is het belangrijk dat je een zorgverzekering kiest met een goede dekking voor behandelingen. Let op: bedenk goed hoeveel behandelingen je nodig hebt. Alleen als je regelmatig naar de fysio gaat is een aanvullende verzekering voordelig. Lees hier meer over de vergoeding van fysiotherapie vanaf 18 jaar.

Zorgverzekering 18 jaar vergelijken

Je zorgverzekering vergelijken scheelt je veel tijd en geld: je vult je wensen in en je ziet direct de drie beste zorgverzekeringen voor jouw situatie. Vervolgens kun je de beste zorgverzekering meteen bij Independer afsluiten. Daar krijg je ook een gratis tandongevallenverzekering bij. Ben je student? Kijk dan ook goed naar de speciale studentenzorgverzekeringen.

Vergelijk zorgverzekeringen

Heb je nog vragen? Neem gerust contact op met onze klantenservice. Ze staan voor je klaar op 035- 626 55 44.

Zorgverzekeraars hebben vaak speciale zorgverzekeringen voor studenten. Die bieden vergoedingen voor zorg waar studenten veel gebruik van maken. En soms krijg je als student ook nog extra korting. Lees hier meer. 

- Bas Knopperts - Expert zorgverzekeringen

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • ​Zorginstituut Nederland
  • Rijksoverheid

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de Website van het JaarWUA Award en de Shopping Award.