Flinke boete bij onverzekerde auto

In de database van de RDW registeren autoverzekeraars alle verzekerde kentekens. De RDW controleert of alle kentekens inderdaad verzekerd zijn. Als een kenteken niet verzekerd is, krijgt de eigenaar een boete van rond de € 550,-. De RDW ziet natuurlijk niet of jij op dat moment regelmatig in je auto rijdt, of dat deze in losse onderdelen in je garage ligt. Het is daarom erg belangrijk dat je auto op zijn minst WA verzekerd is.

Het is belangrijk dat je auto altijd verzekerd is. Ook als je er (tijdelijk) niet in rijdt. Via onze autoverzekering vergelijker kun je een nieuwe verzekering afsluiten.

- Rianne, expert autoverzekeringen

Wel verzekerd en toch boete?

Krijg je een boete omdat je onverzekerd bent, maar is je auto wel verzekerd? Bel dan direct met je verzekeraar of tussenpersoon. Het kan namelijk gebeuren dat je verzekeraar vergeten is je kenteken door te geven aan de RDW. Je bent dan wel verzekerd, maar de RDW weet dit niet. Je verzekeraar geeft dit dan met terugwerkende kracht door aan het RDW. De boete kun je ongedaan maken met een artikel 34 verklaring. Heb je de boete van de RDW gekregen? Dan stuurt de verzekeraar de verklaring vaak direct naar de RDW. Heb je de boete van de politie gekregen? Dan krijg je de verklaring thuisgestuurd. In dat geval moet je zelf de politie inlichten dat je wel verzekerd bent.

Premie te laat betaald

Als je de premie van je autoverzekering niet op tijd betaalt, stuurt de verzekeraar je een herinnering. Heb je al meerdere herinneringen ontvangen, maar betaal je nog steeds niet? Dan meldt de verzekeraar je kenteken af bij het RDW en ben je onverzekerd. Je krijgt hiervan altijd bericht van de verzekeraar. Omdat je onverzekerd bent, loop je nu het risico dat je een boete krijgt. Pas als je betaalt, meldt je verzekeraar je kenteken weer aan bij het RDW. Je bent dan een periode onverzekerd geweest. Hier betaal je alsnog de boete voor.

Auto verkocht: denk aan overschrijven op naam

Heb je de auto verkocht? Denk er dan aan dat je de auto overzet op naam van de koper. Zolang het kenteken op je naam staat, ben jij namelijk verantwoordelijk voor de verzekering. Heb je je autoverzekering al opgezegd maar staat het kenteken nog op je naam? Dan moet je helaas zelf de boete betalen. Beëindig je autoverzekering dus pas als het kenteken niet meer op je naam staat.

Niet rijden, wel verzekeren

Zolang het kenteken op je naam staat, moet je een autoverzekering hebben. Ook als de auto stilstaat. Staat de auto voor langere tijd stil? Dan kun je het kenteken schorsen. Alleen dan vervalt je verzekeringsplicht. Als het kenteken geschorst is, mag je ook niet in de auto rijden. Je moet er dan voor zorgen dat de auto van de openbare weg is gehaald en op een privéterrein staat. In de periode dat het kenteken geschorst is hoef je ook geen wegenbelasting te betalen.

Schade

De reden dat je minimaal een WA verzekering moet afsluiten is voor als je schade rijdt. Een WA-verzekering vergoedt namelijk schade die je bij anderen veroorzaakt. Rijd je onverzekerd rond? Dan moet je eventuele schade aan anderen zelf betalen.

Auto onverzekerd: nieuwe verzekering lastig

Is je auto onverzekerd geweest? Dan kan het lastig zijn een nieuwe verzekering af te sluiten. Bij een onverzekerde auto is het risico op schade hoger. Veel verzekeraars willen je daarom niet verzekeren als je auto een tijd onverzekerd is geweest.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • RDW

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award in 2021.