Hoe vraag ik een eendagskenteken aan?

Een eendagskenteken heb je bijvoorbeeld nodig als je een auto importeert en hiermee zelf naar een keuringsstation wilt rijden. Heb je zo’n eendagskenteken nodig, maar weet je niet hoe je die moet aanvragen? Lees hier wat je kunt doen.

1. Maak afspraak voor keuring

Voor de dag waarop je keuring gepland staat, kun je een eendagskenteken aanvragen. Je kunt dit kenteken alleen aanvragen als je een afspraak maakt bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) voor een keuring. Dit regel je online bij de RDW. Het kenteken is alleen geldig op de datum van de keuring, dus daarom hangt het kenteken en de afspraak voor de keuring van elkaar af. Je mag met het kenteken alleen van je huis naar het keuringsstation rijden en weer terug. Het kenteken is alleen geldig in Nederland. Je krijgt het kentekennummer opgestuurd en moet dan zelf het kenteken (laten) maken. De letters/cijfers moeten zwart zijn en de achtergrond wit. De kentekenplaat moet bestand zijn tegen alle weersomstandigheden, zodat het goed leesbaar blijft bij slecht weer.  

2. Vraag eendagskenteken aan

Staat de datum van de keuring gepland? Dan kun je voor die dag een eendagskenteken aanvragen. Ook dat regel je online bij de RDW. Dit kenteken is alleen geldig op de datum van de keuring. Je mag hiermee alleen vanuit huis heen en weer rijden naar het keuringsstation.

3. Verzeker eendagskenteken

Daarna moet je voor het eendagskenteken een autoverzekering afsluiten met WA-dekking. De verzekering geldt ook alleen op de dag van de keuring.

Voor het afsluiten heb je het chassisnummer en eendagskenteken van de auto nodig. Je kunt via Independer telefonisch (035 - 626 55 44) een autoverzekering afsluiten voor je eendagskenteken. Dat kan helaas niet via de website.

Eendagskenteken en definitieve kenteken bij zelfde verzekeraar

Als je je eendagskenteken bij een verzekeraar verzekert, is het de bedoeling dat je daar ook je definitieve kenteken verzekert. De verzekering voor de dag van de keuring is namelijk gratis, en dat risico neemt de verzekeraar alleen als je daar daarna ook je normale autoverzekering afsluit.

Bij het aanvragen van de autoverzekering voor het eendagskenteken, geef je ook gelijk je wensen op voor de definitieve autoverzekering. Bijvoorbeeld voor de dekking en aanvullende verzekeringen. Op de dag van de keuring krijg je altijd alleen een WA-verzekering, maar na het doorgeven van je definitieve kenteken gaat de verzekering in zoals je hem hebt aangevraagd. Goed om te weten dat het na de keuring soms nog even duurt tot je je definitieve Nederlandse kenteken krijgt.

Tijdelijk verzekeren of auto van de weg halen

Als je je auto na de keuring langs de openbare weg parkeert, ben je wel verplicht om je auto WA te verzekeren. Doe je dit niet? Dan kun je hiervoor van de politie een boete krijgen. Ook is schade niet verzekerd als je auto bijvoorbeeld van de handrem af schiet en tegen een andere auto aanrijdt. Omdat je auto nog geen Nederlands kenteken heeft, kun je geen normale autoverzekering aanvragen. Wel zijn er op internet aanbieders te vinden waar je je auto tijdelijk kunt verzekeren op basis van het chassisnummer.

Zet je je auto na de keuring op je eigen oprit of in een garage? Dan hoef je je auto pas te verzekeren als je het Nederlandse kenteken hebt.