Wanneer is je auto een youngtimer?

Er zijn geen vaste regels die bepalen of jouw auto wel of geen youngtimer is. Het zijn auto’s tussen de 15 en de 25 jaar oud die mogelijk in de toekomst klassieker worden. Of een auto in deze leeftijd met een heel lage kilometerstand en hoge dagwaarde. Denk bijvoorbeeld aan een Mercedes S-klasse in deze leeftijd met minder dan 100.000 kilometer op de teller.

Voor youngtimers zijn geen aparte wegenbelastingregelingen zoals bij oldtimers. Dit betekent dat je voor deze auto’s de normale wegenbelasting betaalt.

Hoge dagwaarde? Kies voor youngtimerverzekering

Voor je youngtimer kun je net als bij iedere auto een WA, beperkt casco of een allrisk autoverzekering afsluiten. Ook kun je aanvullende verzekeringen afsluiten zoals een rechtsbijstandverzekering of schadeverzekering voor inzittenden.

Een youngtimer met een lage kilometerstand kan een hoge dagwaarde hebben. Daar houdt een standaard autoverzekering geen rekening mee. Wanneer je de auto beperkt casco of volledig casco verzekert, moet je hem voor de taxatiewaarde verzekeren. Dat kan alleen met een youngtimer- of oldtimerverzekering. Wil je je youngtimer alleen WA verzekeren? Dan speelt de dagwaarde geen rol, omdat je auto dan alleen verzekerd is voor schade aan andere motorvoertuigen. 

Schadevrije jaren bij een youngtimerverzekering

Bij een gewone autoverzekering bouw je schadevrije jaren op tijdens de looptijd van de verzekering. Voor ieder jaar dat je geen schade rijdt, klim je op de bonus-malusladder. Bij een specifieke youngtimerverzekering kan dit anders zijn. Omdat verzekeraars een youngtimer zien als hobbymatig gebruik, bouw je bij sommige verzekeraars geen extra schadevrije jaren op. Dat kan een tegenvaller zijn, zeker als de youngtimer je enige auto is en je wel schadevrije jaren hebt opgebouwd met een eerdere, gewone autoverzekering. 

Gelukkig zijn je schadevrije jaren bij de meeste verzekeraars tot drie jaar houdbaar. Vraag de verzekeraar bij het afsluiten van een youngtimerverzekering wat de gevolgen zijn voor je schadevrije jaren. 

Extra eisen youngtimerverzekering

Voor een youngtimerverzekering gelden aanvullende voorwaarden omdat deze verzekering vaak een lagere premie heeft dan een gewone autoverzekering. Denk aan de volgende voorwaarden: 

  • ​maximaal aantal kilometers per jaar
  • een andere auto als eerste auto voor dagelijks gebruik
  • actueel en goedgekeurd taxatierapport
  • minimale en maximale leeftijd van de auto

Youngtimer regeling 2022

Youngtimers zijn vooral populair bij zakelijke rijders. Dat komt omdat zij gebruik kunnen maken van een verlaagde bijtelling. Deze youngtimer regeling bestaat sinds 2016 en is ook in 2022 nog geldig. Rijd je ook privé in een auto van de zaak? Dan valt dit normaal gesproken onder de 22% bijtellingsregeling. Maar voor youngtimers wordt een uitzondering gemaakt. Deze auto's hebben een bijtellingspercentage van 35%. Het percentage is dus hoger. Maar dit wordt berekend over de dagwaarde in plaats van de cataloguswaarde. Hierdoor valt het maandbedrag juist een stuk lager uit. De dagwaarde daalt namelijk naarmate de auto ouder wordt. De bijtelling gaat dus ook ieder jaar omlaag.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • Belastingdienst

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Prijzen en awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de Website van het Jaar, WUA Award en de Shopping Award.