Heb je schade aan je huis? Dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk weten hoe je dit oplost. Wist je bijvoorbeeld dat het belangrijk is dat je niks weggooit wat kapot of beschadigd is? Zonder bewijs kan een expert namelijk de hoogte van de schade niet bepalen. Houd er ook rekening mee dat je bij schade de factuur zelf moet voorschieten en later geld terug krijgt van de verzekeraar.
De schade moet je zo snel mogelijk melden bij je verzekeraar of bij Independer (als je via Independer verzekerd bent). Schade melden doe je door een schadeformulier in te vullen. Deze stuur je samen met alle relevante stukken naar de verzekeraar. Denk hierbij aan:
Als de schade door inbraak is ontstaan, is het belangrijk dat je eerst de politie belt. Twijfel je of de schade onder de inboedel- of opstalverzekering valt? Bekijk de verschillende soorten woonverzekeringen.
Soms schakelt de verzekeraar een expert in. Dit hangt vaak af van de hoogte van de schade. Bij schades boven de € 750,- wordt er bijna altijd een expert ingeschakeld door de verzekeraar. Een expert beoordeelt de hoogte van de schade en kijkt naar hoe de schade is ontstaan. Of deze schade vervolgens vergoed wordt, beoordeelt de verzekeraar. Kleinere schades worden vaak afgehandeld op basis van reparatie- en aanschafnota’s. De verzekeraar heeft altijd het recht om alsnog een expert in te schakelen.
Om verdere schade te beperken of te voorkomen is het misschien nodig om een noodreparatie uit te laten voeren. Bijvoorbeeld bij een kapot raam of een kapotte deur. Je wilt natuurlijk niet dat er iemand via het raam of de deur naar binnen kan of dat de schade nog erger wordt. Check wel eerst bij je verzekeraar (of bij Independer) of een noodreparatie noodzakelijk is.
De reparatie van overige schade kan meestal niet direct gedaan worden, omdat verzekeraars dit vaak eerst willen laten beoordelen door een expert. Per verzekeraar verschillen hiervoor de criteria. Verstandig om dus eerst even met je verzekeraar te overleggen voordat je dingen herstelt.
Soms moet je de schade zelf voorschieten. Betaal in dit geval de schade, maak een kopie van de factuur en stuur de originele factuur op naar je verzekeraar. Zodra de verzekeraar de factuur heeft ontvangen, krijg je het voorgeschoten bedrag terug op je bank- of girorekening. Kun je niet het hele bedrag voorschieten? Overleg dan met je verzekeraar. Bij grotere schades kun je vaak een voorschot krijgen van je verzekeraar op basis van een offerte.
Hetty, Thijs en Adrian; samen 19 jaar Independer
Stel je vraag ook aan ons via: