Ik ga uit huis

Als je uit huis gaat, is het belangrijk dat je beseft dat veel verzekeringen die je ouders voor je hadden, niet meer gelden. Je moet dus je eigen verzekeringen gaan regelen. Welke verzekeringen zijn voor jou belangrijk?

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering vergoedt schade aan de spullen die in je huis/kamer staan. Het gaat hierbij alleen om spullen die je bij een eventuele verhuizing meeneemt, dus alleen spullen die los staan.

Kijk hier goed naar. Er gelden in de meeste gevallen bepaalde voorwaarden voor het afsluiten van een inboedelverzekering. En woon je op kamers? Dan zijn de mogelijkheden helaas beperkt. Je spullen staan vaak namelijk in een ruimte waar je huisgenoten ook bij kunnen. Een verzekeraar vind het daarom moeilijk het risico op diefstal in te schatten.

Vind je dit lastig? Geen zorgen! De woonexperts bij Independer staan voor je klaar. Je kunt ze bellen op 035- 626 55 44 of appen op 06- 82 658 741.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering vergoed schade die je (per ongeluk) maakt bij iemand anders. De verzekering is niet verplicht, maar toch hebben veel mensen hem afgesloten. Hij kost namelijk maar een paar euro per maand en het kan een hoop schelen als je schade hebt.

Omdat je niet meer thuis woont, val je niet meer onder de aansprakelijkheidsverzekering van je ouders. We raden je aan zelf een verzekering aan te vragen, dit kan in combinatie met je inboedelverzekering.

Reisverzekering

Als je vaak op vakantie gaat, is het slim om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Je bent dan goedkoper uit dan als je steeds een kortlopende verzekering afsluit. En je wilt natuurlijk wel goed verzekerd zijn op reis.

Sta je op de reisverzekering bij je ouders? De meeste verzekeraars verzekeren uitwonende studenten nog tot hun 27e jaar op de polis van hun ouders. Daarna moet je echt zelf een verzekering afsluiten.

Ben je geen student? Ook dan moet je zelf een reisverzekering afsluiten.

Autoverzekering

Heb je een auto?  Vergeet dan niet de adreswijziging door te geven aan je verzekeraar. Je autoverzekering biedt namelijk geen dekking als je onjuiste informatie op je polis hebt staan. Daarnaast is je adres vaak van invloed op de premie.

Moet je nog 18 worden? Vanaf het moment dat je 18 wordt moet je een eigen zorgverzekering hebben. Kijk hier dus op tijd naar.

- Sharon, expert zorgverzekeringen

Ik verhuis naar een andere kamer of een huurhuis

Woon je al op kamers en verhuis je naar een andere kamer? Dan hoef je in principe geen nieuwe verzekeringen aan te vragen. Wel is het belangrijk dat je altijd je nieuwe adres doorgeeft aan de verzekeraar. We raden je aan dit vóór je verhuizing te doen of in ieder geval binnen twee weken na je verhuizing.

Vergeet ook niet je nieuwe adres aan de gemeente door te geven. En als je huurtoeslag krijgt, er ook voor te zorgen dat de Belastingdienst op de hoogte is van je actuele gegevens. 

Ik verhuis naar een koopwoning

Na een paar jaar wonen op kamers, gaan veel mensen door naar een eigen woning. In sommige gevallen betekent dit samenwonen, maar soms ook alleen. Wat je gaat doen is belangrijk voor je verzekeringen.

Loop al je verzekeringen door en kijk goed of je nog de juste dekking hebt en of de verzekering nog de best passende verzekering voor jou is.

Opstalverzekering

Met een opstalverzekering verzeker je schade aan het huis. Het gaat hierbij om alles wat vast zit aan de woning. Dus de muren, het dak, vastliggende vloeren etc. 

Als je een opstalverzekering aanvraagt, moet je doorgeven met wie je daar woont en in wat voor huis je woont. Ook wil de verzekeraar weten waar je woont. De premie van een opstalverzekering is namelijk afhankelijk van de locatie van je huis.

Deze verzekering wordt vaak verplicht gesteld door de hypotheekverstrekker. Als er namelijk grote schade is, weet de verzekeraar zeker dat ze hun geld terugkrijgen.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid 
  • Verbond van Verzekeraars 

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.