Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie noemen ze ook wel wekedelenreuma of spierreuma. Je hebt dan pijn aan je spieren en bindweefsel en last van slaapproblemen, vermoeidheid en stijfheid. Doordat je last hebt van deze ongemakken, kan dit ook psychische klachten opleveren. Zoals concentratieproblemen en stemmingswisselingen. De klachten kunnen verschillen van persoon tot persoon en zijn niet bij iedereen even ernstig. De oorzaak van fibromyalgie is onbekend. De aandoening is niet verklaarbaar door een afwijking in de spieren of gewrichten. Het is ook geen ontstekingsziekte. Er wel zijn aanwijzingen dat er in de hersenen sprake kan zijn van een verkeerde afstelling in het pijncentrum.

Symptomen fibromyalgie

Veel symptomen van fibromyalgie komen overeen met reuma. Bij fibromyalgie zijn de bloedwaarden, spieren en bindweefsel niet afwijkend en bij reuma is dat wel het geval. Symptomen bij fibromyalgie zijn:

 • Pijn in de rug, nek, schouders, borstbeen, zijkant van de heupen of binnenkant van de knie;
 • Stijfheid, vooral in de ochtend;
 • Krachtverlies: tassen dragen of zitten en weer opstaan is zwaar;
 • Slaapproblemen;
 • Chronische vermoeidheid;
 • Stemmingswisselingen;
 • Je benen en armen voelen zwaar aan;
 • Tintelingen in benen en armen;
 • Branderig gevoel of juist minder gevoel in je huid;
 • Hoofdpijn, darmkrampen, buikpijn;
 • Opgezette vingers. 

Behandeling fibromyalgie

Fibromyalgie kent een wisselend klachtenbeeld. Soms worden de klachten op een gegeven moment minder of verdwijnen ze zelf. De klachten kunnen soms lang wegblijven en dan weer terugkomen. Er bestaat helaas geen behandeling om fibromyalgie helemaal te verhelpen. Maar er zijn wel verschillende opties om de klachten te verminderen:

Er bestaat geen medicijn om fibromyalgie te genezen. Maar er wordt soms wel pijnmedicatie voorgeschreven. Dit kan paracetamol zijn. Soms worden sterke pijnstillers voorgeschreven, zoals Tramadol. Heb je erg veel last van slaapproblemen? Dan kan een arts je ook een recept voor een slaapmiddel geven. 

Vergoeding fibromyalgie

Er zijn meerdere manieren om de klachten van fibromyalgie te verminderen. Het verschilt dus ook per behandeling wat de zorgverzekeraar wel of niet dekt. Zo kun je terecht bij de huisarts, medicijnen slikken, gebruik maken van de alternatieve geneeswijzen en -middelen of therapie of psychische zorg inzetten. Hieronder de mogelijkheden op een rij en hoe je dit vergoed krijgt.

Huisarts

Bij de huisarts kun je soms meerdere consulten krijgen om vast te stellen of je fibromyalgie hebt. Je basisverzekering vergoedt een bezoek aan de huisarts en het eigen risico is niet van toepassing. 

Medicijnen

Een groot deel van de medicijnen voor fibromyalgie vergoed je basisverzekering. Hierbij is het eigen risico wel van toepassing. Het kan zijn dat je een medicijn gebruikt, waarvoor een eigen bijdrage geldt. Heb je een aanvullende verzekering? Dan is het mogelijk dat je de kosten van de eigen bijdrage vergoed krijgt. 

Therapie

Er zijn ook meerdere soorten therapie die je kunt inzetten om de klachten te verminderen, zoals haptotherapie of homeopathie. Deze therapieën vallen onder de alternatieve geneeswijzen. Vanuit een aanvullende verzekering kun je hier een vergoeding voor krijgen. De zorgverleners moeten wel erkend zijn door je zorgverzekeraar.

Fysiotherapie  

Je kunt ook naar een fysiotherapeut gaan om je klachten te verminderen. Bij de behandelingen voor fibromyalgie krijg je vanuit de basisverzekering geen vergoeding. Met een aanvullende verzekering krijg je een aantal behandelingen of een bedrag vergoed. Dit verschilt per zorgverzekeraar. 

Ergotherapie

Ergotherapie kan ook een manier zijn om de klachten van fibromyalgie te verminderen. Met een basisverzekering vergoedt je zorgverzekeraar deels de behandelingen. In je basispakket zit een vergoeding van tien uren ergotherapie. Je betaalt hier wel eigen risico voor. Met een aanvullende verzekering zijn er ook vergoedingen mogelijk. Bekijk in het overzicht van kosten voor ergotherapie, wat jij vergoed krijgt.

Psychische hulp

Bij fibromyalgie kunnen ook psychische problemen opspelen, omdat je niet lekker in je vel zit en je niet de dingen kan doen die je wilt.  Daardoor kun je last krijgen van stress. Bij stress heb je meer last van spierspanning en dat kan de klachten verergeren. Om de stressklachten te verminderen kan psychische hulp je misschien wel helpen. De behandelingen krijg je vergoed vanuit je basisverzekering. Fibromyalgie staat niet officieel vermeld als psychische aandoening, maar je hebt er wel een verwijzing van je huisarts voor nodig. Je huisarts kan aangeven dat de psychische klachten na aanleiding van fibromyalgie zijn ontstaan en dan krijg je het vergoed. Wel is het eigen risico van toepassing. 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • ​Zorginstituut Nederland
 • Rijksoverheid
 • Fesinfo.nl
 • Thuisarts.nl
 • UMC Utrecht
 • Reuma Nederland

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van zorgverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Independer staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en effectiviteit. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award.