Hoe werkt een thuisaccu voor zonnepanelen?

Zonnepanelen wekken stroom op die je vervolgens voor de apparaten in je huis kunt gebruiken. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan wordt de stroom teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Met een lithium accu kun je de stroom ook thuis opslaan. Dat werkt zo: met zonnepanelen wek je stroom op. De regelaar stuurt deze opgewekte stroom vervolgens naar de apparaten die dit nodig hebben. Houd je opgewekte stroom over? Dan wordt dit ‘overschot’ opgeslagen in je accu, voor later gebruik. Is de accu vol? Dan wordt de rest van de opgewekte stroom aan het elektriciteitsnet afgegeven. De stroom wordt uit de thuisaccu gehaald op het moment dat je zonnepanelen geen stroom opwekken. Bijvoorbeeld met bewolkt weer of tijdens korte winterdagen.

Koppeling met het elektriciteitsnet blijft nodig

Heb je een zonnepanelen accu? Dan is een aansluiting op het elektriciteitsnet nog steeds nodig. Stroom kun je namelijk maar een paar dagen in de accu bewaren. Ook is het verschil in opgewekte stroom in de zomer en winter erg groot. 

  • Energie opwekken in de zomer. Op een gemiddelde zomerdag wek je met 10 zonnepanelen ongeveer 13 kWh op. Daarvan kan 7,5 kWh opgeslagen worden in de thuisaccu. Zijn er veel zonnige dagen? Dan kan de accu dit overschot niet aan. De rest moet je terugleveren aan het elektriciteitsnet.
  • Energie opwekken in de winter. Op een gemiddelde winterse dag in Nederland wek je ongeveer 2 kWh op, waardoor je de thuisaccu nauwelijks gebruikt. Dan heb je juist de netkoppeling nodig om het tekort aan te vullen.

Kosten voor opgeslagen zonnestroom

Een zonnepanelen accu aanschaffen? Thuisaccu’s zijn er in verschillende soorten en maten. Met een kleine accu kun je ongeveer 1 kWh opslaan. Met een grote thuisaccu kun je soms meer dan 10 kWh bewaren. Wil je de mogelijkheid hebben om meerdere accu’s aan elkaar te koppelen? Dan heb je een modulair systeem nodig. Zo kun je beginnen met een kleine zonnepanelen accu en dit uitbreiden met grotere accu’s. Per kWh opslagvermogen kosten lithium accu's ongeveer € 700 tot € 1300. Wil je een uitgebreider systeem dat ruim 10 kWh kan opslaan? Dan moet je denken aan ruim €9.000. De prijs van deze accu’s zullen in de komende 10 tot 15 jaar waarschijnlijk dalen, maar voor nu is het aanbod voor consumenten nog erg klein.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina is de volgende bron geraadpleegd:​

  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.