Koop je zonnepanelen? Dan kun je daarbij geen gebruik maken van een landelijke subsidie. In sommige gemeenten kun je hier wel een subsidie voor krijgen. Ook zijn er een paar aantrekkelijke regelingen waar je misschien voor in aanmerkingen komt. Welke mogelijkheden er zijn voor zonnepanelen subsidie, lees je op deze pagina.

Joris Kerkhof, Expert energie
Bijgewerkt: 24 mei 2022

Btw terugvragen van je zonnepanelen

De meest eenvoudige manier om geld terug te krijgen van je investering: de btw terugvragen op de aankoop en installatie van je zonnepanelen. Voor 10 zonnepanelen betaal je gemiddeld €5.000. Bij de Belastingdienst kun je ongeveer 21% van het aankoopbedrag terugvragen, wat betekent dat je uiteindelijk rond €4.200 uitkomt. Let er hierbij wel op dat de factuur van de zonnepanelen en de factuur van jullie energiecontract op dezelfde naam staan. 

Ben je zzp’er? Dan gelden dezelfde btw-regels voor jou. Woon je samen met iemand die geen zzp’er is? Dan is het slim om de btw te laten terugvragen door degene die geen ondernemer is. Zorg er dan voor dat de factuur van de zonnepanelen en de energierekening op naam van de niet-zzp’er staan.

Een lokale subsidie voor zonnepanelen

Een gemeente kan zelf bepalen welke (duurzame) maatregelen zij subsidiëren en of het kopen van zonnepanelen hierbij hoort. De voorwaarden zijn per gemeente en subsidie verschillend. Dit vind je in de Energiesubsidiewijzer. Het is soms ook mogelijk om op een andere manier toch subsidie te krijgen. Dan wordt de aanschaf van zonnepanelen bijvoorbeeld georganiseerd als gezamenlijk

Leningen voor de aanschaf van je zonnepanelen

Er bestaan bepaalde gunstige leningen voor het kopen van zonnepanelen: de Duurzaamheidslening en de Energiebespaarlening.

  • ​Duurzaamheidslening: bij sommige gemeenten kun je de Duurzaamheidslening aanvragen. Hierbij kun je een lening van €2.500 tot €25.000 afsluiten tegen een voordelige rente (1,6%) voor de aanschaf van zonnepanelen, zonneboilers of isolerende maatregelen. Afhankelijk van het geleende bedrag is de looptijd 10 tot 15 jaar. Let op: in sommige gemeenten wordt de regel gehanteerd dat je van deze lening ten minste 75% moet besteden aan zonnepanelen.
  • Energiebespaarlening: met de energiebespaarlening kun je in Nederland als woningeigenaar of als VvE een gunstige lening afsluiten voor duurzame maatregelen in je woning. Zo kun je de Energiebespaarlening gebruiken voor de aanschaf van zonnepanelen of een zonneboiler. Maar ook voor het toepassen van dakisolatie of gevelisolatie. Bij deze lening mag je maximaal 75% van het geleende bedrag besteden aan zonnepanelen. Ook kun je deze lening combineren met een isolatiesubsidie of een subsidie voor een warmtepomp of zonneboiler.

Salderingsregeling tot en met 2025

Koop je zonnepanelen? Dan maak je tot eind december 2024 nog gebruik van de voordelige salderingsregeling. Hierbij kun je aan het eind van het jaar de hoeveelheid opgewekte en teruggeleverde stroom wegstrepen tegen de energie die je datzelfde jaar bij een energieleverancier hebt afgenomen. Deze regeling wordt vanaf 2025 elk jaar met zo’n 9% afgebouwd. Toch is de aanschaf van zonnepanelen een financieel slimme investering, omdat je de investering in gemiddeld 7 jaar hebt terugverdiend. Je kunt de winst die je maakt met je zonnepanelen vergelijken met een spaarrekening met 4% spaarrente. Bovendien is het een stap naar milieuvriendelijker leven. Per jaar stoot je ruim 1.400 kilo minder CO2 uit.

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant .

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png