Je hebt er misschien al eerder over nagedacht, het aardgasvrij maken van jouw woning. Er zijn genoeg redenen om het uit te stellen, maar evenveel om wel al te beginnen met het verduurzamen van de woning. Want ondanks dat het geld kost, ga jij er uiteindelijk wel op vooruit. Minder gebruik van gas levert je namelijk een forse besparing op, helemaal geen gas verbruiken levert uiteraard een nóg grotere besparing op. Wij helpen je graag bij het in kaart brengen van hoe je van het aardgas af kunt stappen. Voor een aantal stappen die je moet nemen kun je ook subsidie krijgen of juist extra geld lenen. Als je spaargeld hebt wat je niet gebruikt dan is dit een goed alternatief om hier toch wat rendement uit te vergaren.

Energie vergelijken

Joris Kerkhof, Expert energie
Bijgewerkt: 15 april 2021

Stap 1

Bekijk de staat van isolatie van jouw huis. Wanneer je van het aardgas afstapt zal je woning ieder geval minder warmte moeten verliezen. Alternatieven voor jouw centrale verwarming leveren namelijk minder intense hitte, hierdoor duurt het langer om de woning te verwarmen. Bekijk hier de mogelijkheden om jouw woning te voorzien van goede isolatie.

Stap 2

Naast isoleren is ventileren net zo belangrijk. Ventileren is natuurlijk altijd mogelijk door het openzetten van een raam, maar hierdoor verlies je ook direct warmte. Er zijn verschillende vormen van ventileren die zorgen voor voldoende frisse lucht en daarnaast ook nog warmte terug kunnen winnen.

Stap 3

De verwarming moet in staat zijn om je woning te verwarmen. Hiervoor zijn vaak andere radiatoren nodig die bij een lagere temperatuur genoeg warmte afgeven.

Stap 4

Vervang de cv-ketel voor een duurzame verwarming. Je kan voor bijvoorbeeld een warmtepomp kiezen. Hiermee voorzie jij jezelf van warmte voor de woning en kun je er ook nog voor zorgen dat je warm water uit de kraan krijgt. Er zijn nog meer alternatieven, zoals de palletkachel.

Stap 5

Vervang de gaspitten voor een inductiekookplaat. Door te starten met elektrisch koken kun je het eten verwarmen zonder het gebruik van aardgas.

Stap 6

Installeer zonnepanelen op het dak. Wanneer dit niet mogelijk is omdat het dak bijvoorbeeld ongeschikt is of als het gaat om een monumentaal pand, dan kun je gebruik maken van de postcoderoosregeling. Hierbij zorg je er wel voor dat er zonnepanelen worden aangelegd, maar niet op je eigen dak. Op die manier wek jij groene energie op.

Hulp nodig?

Zoals je ziet ben je niet in één dag van het gas af. Je kan je vooraf ook laten informeren. Onze partner HomeQgo kan je hier bij helpen. Zij adviseren je welke stappen je het beste kan nemen om aardgasvrij te wonen. Door de gratis Huisscan van HomeQGo te starten weet je welke stappen je moet nemen om aardgas vrij te wonen. Zo weet je ook hoe snel je de investering hebt terugverdiend. Je gegevens worden aan HomeQgo verstrekt zodat zij je een vrijblijvend persoonlijk advies kunnen geven.

Plannen gemeente

Per gemeente zijn er verschillende toekomstplannen. Waar je nu al mee kan beginnen is woningisolatie. Ongeacht op welke warmtebron jij wordt aangesloten, de woning zal hoe dan ook goed geïsoleerd moeten zijn. Het wordt ook wel een no-regret maatregel genoemd omdat je die stap hoe dan ook uit zal moeten voeren. Er zijn naast deze voordelen ook nog subsidies voor isoleren.

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant .

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png