Wat is een slimme meter?

Een slimme meter is het nieuwste soort gas- en elektriciteitsmeter. Het digitale display geeft je meterstanden weer. Elk kwartier je stroomverbruik en één keer per uur je gasverbruik. Net als bij een normale meter kan je zelf je slimme meter aflezen. Een slimme meter geeft automatisch en op afstand de meterstanden door aan de netbeheerder. Zo hoef je niet meer zelf je meterstanden op te nemen. En kun je daar dus ook geen fouten meer mee maken. Op die manier hebben jij en je energieleverancier een veel beter beeld van je werkelijke energieverbruik. Ook is een slimme meter geschikt voor het registreren van enkel- en dubbeltarief en flexibel tarief. En lever je energie terug via zonnepanelen? Dan kan de meter precies bijhouden hoeveel dat is.

Slimme meter

Is een slimme meter een goede keuze?

Met een slimme meter krijg je meer inzicht in je energieverbruik, zonder dat je zelf je meterstanden hoeft door te geven. Hoe je dat inzicht krijgt? Iedere maand ontvang je van je energieleverancier een verbruiksoverzicht. Daarnaast zijn er producten op de markt die je helpen bij het verkrijgen van inzicht in je energieverbruik. Bijvoorbeeld slimme thermostaten en apps voor je telefoon, die je kan koppelen aan je slimme meter.

De slimme meter wordt uitgeleverd door de netbeheerder. Het doel is dat in 2020 de meter bij ieder huishouden in Nederland is aangeboden. Een slimme meter is niet verplicht. Je mag de meter dus ook weigeren. Heb je zonnepanelen of vind je privacy belangrijk? Op deze pagina lees je of een slimme meter een goede keuze is.

Hoe werkt een slimme meter?

Een slimme meter geeft je stroom- en gasverbruik weer op een digitaal scherm. Een keer per 15 minuten voor stroom. En een keer per 60 minuten voor gas. Dit gebeurt automatisch. De slimme meter kan namelijk communiceren met je netbeheerder en geeft precies je verbruik door. De communicatie tussen je meter en energieleverancier verloopt via GPRS (mobiele telefonie netwerken) of PLC’s (Power Line Carrier).

Je hoeft zelf geen meterstanden meer door te geven voor de jaarnota. Ook krijg je iedere maand een verbruiksoverzicht van je energieleverancier. Daar hoef je zelf niets voor te doen. Wil je niet dat je meter op afstand wordt uitgelezen? Dan kan je deze functie ook uitzetten. Wanneer je meterstanden dan worden opgevraagd door je energieleverancier, moet je deze zelf doorgeven. Dat kan via internet of een meterstandenkaart. Als je je later bedenkt en de slimme meter toch aan wil zetten, is dat geen probleem.

Heb ik een slimme meter?

Een slimme meter heeft een digitaal raamwerk voor elektriciteit. Woon je in een nieuwbouwhuis (bouwjaar na 2012)? Of is je oude meter kort geleden vervangen? Dan is de kans groot dat je de meter al hebt. Vanaf 2012 worden slimme meters namelijk geplaatst. Het is de bedoeling dat iedereen in Nederland in 2020 zo'n nieuwe meter heeft. Twijfel je of je een slimme meter hebt? Dan kan je het beste contact opnemen met je netbeheerder.


Verschil met een digitale meter 

Een slimme meter en een digitale meter hebben allebei een digitaal display. Dit is een verschil met een analoge meter. Die heeft een ronddraaiend telwerk. 

Een slimme meter onthoudt de elektriciteitsstanden en gasstanden. Een slimme stuurt die meterstanden automatisch door naar de netbeheerder. Een digitale meter kan dit niet. Die meter heeft geen geheugen, kan geen meterstanden doorsturen en is niet verbonden met de gasmeter. 

Independer verbruiksinzicht bij je slimme meter

Heb je een slimme meter? Of wordt er binnenkort eentje geïnstalleerd? Maak dan gebruik van het Independer verbruiksinzicht. Deze unieke service krijg je helemaal gratis als je via ons overstapt naar een andere energieleverancier. Wat maakt deze gratis service uniek? Met Independer verbruiksinzicht blijf je altijd toegang houden tot je verbruiksgegevens. Zelfs als je later overstapt naar een andere leverancier. Je persoonlijke Independer verbruiksinzicht verhuist dan namelijk gewoon met je mee!

Hoe kom ik aan een slimme meter?

Sinds 2012 worden slimme meters automatisch geplaatst in nieuwbouwwoningen. En worden ze geplaatst als vervanging voor oude meters. Alle Nederlandse huishoudens krijgen dus op termijn een slimme meter. Maar je kan een slimme meter ook eerder aanvragen, of weigeren. 

Wil je zelf een slimme meter aanvragen? Dan kun je contact opnemen met je netbeheerder. De kosten voor een eerdere installatie zijn € 72,60. Dit bedrag moet je aan de netbeheerder betalen. Op deze pagina lees je meer over de kosten van een slimme meter.

Hoe lees je een slimme meter af?

Met een slimme meter kan je altijd zelf je energieverbruik volgen. Je kan dus zelf alle meterstanden aflezen, ook als de slimme meter uit staat. Wil je meer inzicht in je verbruik? Dan kun je een energieverbruiksmanager koppelen. Bijvoorbeeld een display, app of website. Op deze pagina lees je meer over het aflezen van een slimme meter.

Besparen met een slimme meter

Een slimme meter helpt je niet automatisch met geld en energie besparen. Maar je hebt door de meter wel makkelijker een overzicht van je energiekosten. Met dit inzicht kun je zelf aan de slag met besparen. Een slimme meter is dus een goede keuze als je bewust met geld en energie wil omgaan. Op deze pagina lees je alles over een slimme meter en besparen

Laatste nieuws over de slimme meter

Energieprijzen gaan door het dak We hebben dit jaar vanwege het koude lenteweer en al dat thuiswerken veel meer aardgas gebruikt. De energieprijzen schieten bovendien als een raket omhoog. En de experts verwachten dat ze dit nog wel even blijven doen. Dat ga je straks... lees meer
Overstappen van energieleverancier: hoe moet je kiezen? Het overstappen naar een andere energieleverancier is voor de ene Nederlander jaarlijkse kost, de ander maakt zich er liever niet druk om. Toch kan overstappen soms honderden euro's per jaar schelen. Waar moet je op letten bij het overstappen naar... lees meer
Gasprijzen gaan door het dak: 'Bizar, en dan moet de winter nog komen' De gasprijzen gaan door het dak. Een gemiddeld huishouden dat in juli een jaarcontract afsloot, betaalde 1500 euro per jaar aan stookkosten. Voor mensen die dat nu doen is dat al gestegen naar 1695 euro. Aan die stijging komt voorlopig... lees meer
Lees meer nieuws over energie op ons weblog