Waarom je kruipruimte ventileren?

  • Je zorgt ervoor dat vocht in de kruipruimte niet kan ophopen en daardoor niet in de muren van je woning trekt. Met een vochtige kruipruimte is de kans op rot en schimmel veel groter.
  • Schadelijke gassen die uit de bodem in de kruipruimte terechtkomen blijven bij goede ventilatie niet hangen. Ook kunnen de gassen zo de woning niet intrekken.
  • Vaak is het lastig om de vloer van je woning volledig luchtdicht te krijgen. Is je kruipruimte goed geventileerd? Dan vormt dat geen probleem.

Tip: Plak de ventilatie in de kruipte in ieder geval nooit af. Ook in de koudere maanden is het belangrijk dat de ventilatie goed blijft werken.

De ventilatie in de kruipruimte verbeteren

In de kruipruimte van een woning vind je gemiddeld vier tot zes ventilatieroosters. Het kan handig zijn om je kruipruimte te laten nakijken door een expert. Er zijn namelijk verschillende manieren waarop je de ventilatie in de kruipruimte kunt verbeteren:

  • ​Laat oude of te kleine ventilatieroosters vervangen, of laat extra roosters plaatsen als dit nodig is.
  • Is je woning voorzien van een spouwmuur? Laat dan spouwmuurventilatie aanbrengen.
  • Woon je in een huis zonder spouwmuren? Laat dan een ventilatiekoker installeren bij elke hoek van je woning.

Een geïsoleerde kruipruimte ventileren

Wil je je kruipruimte laten isoleren of heb je dit al gedaan? Ook dan is het verstandig om de ventilatie niet te vergeten. Een geïsoleerde kruipruimte heeft juist goede ventilatie nodig. Zo gaat het isolatiemateriaal veel langer mee.

Kosten van kruipruimte ventilatie

De ventilatie van je kruipruimte laten checken of verbeteren? Houd dan rekening met de volgende kosten:

  • Vloerventilatiekoker: 10-35 euro
  • Renovatiekoker: 10-20 euro

Om de ventilatieroosters te laten plaatsen of te vervangen kun je denken aan een uurprijs van ongeveer €35. Hoeveel uur er nodig is hangt af van hoe complex de situatie is. Vraag daarom verschillende offertes aan om een idee te krijgen van het totale kostenplaatje.


Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.