Wat is warmteterugwinning?

Warmteterugwinning (WTW) is een manier om warmte uit afvoerlucht en afvoerwater te hergebruiken. Alleen de warmte wordt gebruikt: de lucht of het water zelf worden naar buiten afgevoerd. Door het hergebruik van warmte ga je slim om met energie. Dit levert je een lager energieverbruik op. En dus ook een lagere energierekening.

Warmteterugwinning bij ventilatie

Wil je de ventilatie in je woning regelen met warmteterugwinning? Dan ga je efficiënt om met warmte. De warmte van gebruikte lucht wordt namelijk niet gelijk afgevoerd. De warmte wordt overgebracht aan de koele lucht die binnenkomt via de ventilatie. Is het in de winter koud buiten? Dan verwarmt het systeem de buitenlucht voordat de lucht verder het huis in wordt geblazen. In de zomer werkt het precies andersom. De koele lucht uit het huis wordt dan opgevangen door de warme lucht die binnenkomt.

Hoe werkt warmteterugwinning met een WTW installatie?

Een WTW installatie voor ventilatie bestaat uit verschillende onderdelen. Zoals een motor, ventilator en warmtewisselaar. Hoe de warmteterugwinning precies werkt? De installatie zorgt voor een continue aanvoer van frisse buitenlucht en continue afvoer van binnenlucht. De motor leidt de binnen- en buitenlucht langs een warmtewisselaar. De uitwisseling van warmte zorgt er vervolgens voor dat die warmte kan worden hergebruikt. Op die manier kost het dus minder energie om koude buitenlucht te verwarmen. De lucht wordt alleen in vertrekken geblazen waar je vaak bent, dus bijvoorbeeld niet in de garage.

Warmteterugwinning met WTW unit

Voor warmteterugwinning heb je een WTW unit nodig. De aanschaf kost natuurlijk geld, maar dat verdien je vaak al snel terug. Daarnaast heeft een WTW unit verschillende voordelen. Zo kan je de temperatuur in huis verbeteren. Ook is warmteterugwinning goed voor het milieu, omdat je energieverbruik daalt.

Lager energieverbruik door warmteterugwinning

Vooral voor goed geïsoleerde huizen is een WTW installatie voordelig. Er geldt namelijk: hoe beter de isolatie, hoe minder lucht er door huis beweegt. En hoe minder frisse lucht er binnenkomt. Met een WTW installatie zorg je voor frisse lucht in huis. Daarnaast zorgt warmteterugwinning voor een lager energieverbruik. Dat komt omdat er minder energie nodig is voor verwarming of verkoeling.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.