Combiketel

Een combiketel zorgt voor de verwarming van je huis en voor warm water uit de kraan. Een combiketel is een boiler en cv-ketel in één, waardoor je geen aparte boiler nodig hebt. Dit scheelt ruimte in je huis, maar je bespaart ook op je kosten. Je kunt kiezen uit twee combiketels: een ketel met ingebouwde boiler of een ketel met een doorstroomstoestel. Met de combiketel met ingebouwde boiler, heb je altijd direct warm water. In de boiler wordt een bepaalde hoeveelheid water voortdurend warm gehouden. Dat kost wel meer energie en de aanschafkosten zijn ook hoger.

Bij een combiketel met doorstroomstoestel is er geen boiler nodig. Het water wordt pas verwarmd als je de warmwaterkraan opent. De aanschafprijs is lager dan de combiketel met ingebouwde boiler. Ook is deze ketel energiezuiniger. Een combiketel kun je natuurlijk kopen, maar ook huren. Je betaalt maandelijkse huur voor de gehele levensduur van de ketel. Uiteindelijk is huren wel duurder dan kopen.

CV-houtkachel

Een CV houtkachel geeft een gezellige sfeer en is ook nog eens functioneel. Een CV houtkachel is vergelijkbaar met een normale houtkachel, alleen staat de CV houtkachel ook nog in verbinding met de leidingen van de CV. In een CV houtkachel zit een apart hokje waar water in zit. Dit water wordt verwarmd en vervolgens in de cv-leidingen gepompt wordt. Wanneer je stopt met stoken en de CV houtkachel uit laat gaan, neemt de normale CV het werk weer over. Wanneer je energiebesparend en milieuvriendelijk wilt stoken, kun je gerust voor een CV houtkachel kiezen. Wat voor CV houtkachel je nodig hebt, is afhankelijk van de grootte van je huis en de plek waar de kachel komt te staan.

CV-ketel leasen

Een cv-ketel, ook wel een centrale verwarmingsketel genoemd, zorgt voor warm water om de centrale verwarming mee op te warmen. Bij het leasen van een cv-ketel betaal je een maandelijks bedrag. Aan het eind van dit contract is de cv-ketel van jou. Daarom wordt leasen ook wel huurkoop genoemd. Dit wordt gedaan wanneer iemand niet in één keer het gehele bedrag kan betalen. Nu wordt het bedrag uitgespreid over een aantal jaren. De contracten voor het leasen van een cv-ketel, liggen tussen de 2 en 12,5 jaar. Het plaatsen van de ketel valt vaak niet binnen het leasecontract. Onderhoud meestal wel. Wanneer je besluit dat je eerder van het contract af wilt, betaal je vaak geen boeteclausule. Je betaalt dan alleen de resterende aflossingskosten.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina is de volgende bron geraadpleegd:​

  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.