Waarom kiezen voor isolerende kozijnen?

Als je voor isolerende kozijnen kiest, verlies je minder warmte. Hierdoor bespaar je flink op je jaarlijkse energiekosten en ervaar je door minder tocht in huis meer wooncomfort. Ook is het een duurzame keuze. Je verliest namelijk niet onnodig warmte en hoeft daardoor de verwarming niet extra hoog te zetten. Minder stoken is weer beter voor het milieu.

Ga voor een lagere U-waarde

Goede isolerende kozijnen zorgen voor minder warmteverlies en minder vocht in de kozijnen. Hoe goed een kozijn isoleert, zie je aan de U-waarde. Over het algemeen geldt: hoe lager de U-waarde, hoe minder warmteverlies. Ga je ook de ramen vervangen door triple glas? Dan kun je het best kiezen voor isolerende kozijnen met een U-waarde van 1,3 of lager. Zo sluit de U-waarde van het triple glas (gemiddeld 0,7) beter aan op de U-waarde van de kozijnen. Zo voorkom je dat er condens op de ramen ontstaat.

Hoe werken isolerende kozijnen?

Hoe kan het dat het ene kozijn beter isoleert dan het ander? Isolerende kozijnen zijn hol en in het geval van kunststof kozijnen gevuld met stilstaande lucht. Aluminium of hardhouten kozijnen zijn gevuld met een isolerend materiaal, zoals kurk of PUR-schuim. De warmte wordt beter vastgehouden. Kozijnen van een lichtere houtsoort zoals vuren hebben automatisch een goede isolerende werking. Dat komt door de kleine luchtkamertjes in het materiaal. Ook zijn deze kozijnen beschermd tegen schimmel en houtrot.

Kosten isolerende kozijnen

De kosten voor isolerende kozijnen hangen af van het glas waar je het mee combineert en de grootte van het raam. Zo zijn de kosten van isolerende houten kozijnen in combinatie met triple glas voor een gemiddeld raam in de woonkamer (zo’n 6 m2) ongeveer €3.100, tegenover €2.700 voor een isolerend kozijn met HR++ glas van dezelfde afmetingen. Meestal zijn kunststof kozijnen 5% goedkoper, terwijl aluminium kozijnen juist 5% duurder zijn.

Dit bespaar je met isolerende kozijnen

Plaats je isolerende kozijnen met nieuw glas? Dan gaat je energierekening omlaag. Hoe groot de besparing is, hangt af van welk glas je precies vervangt. De keuze voor isolerende kozijnen met triple glas levert je de grootste besparing op. Als je bijvoorbeeld van enkelglas naar isolerende kozijnen met triple glas gaat, kan de besparing oplopen tot €120 per jaar. Ga je van dubbelglas naar isolerende kozijnen en triple glas? Dan bespaar je nog steeds op je energiekosten en ligt deze besparing tussen de €50 en €70 per jaar. Daarnaast bespaar je gas en CO2.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.