Wat is gas?

Gas is een fossiele brandstof. Het wordt ook wel aardgas genoemd. Bij de verbranding van gas komt CO2 vrij, dit is slecht voor het milieu. We gebruiken gas als energiebron, vooral voor koken, douchen en verwarmen.

Wanneer van het gas af?

Gas is regelmatig in het nieuws. Denk bijvoorbeeld aan de aardbevingen die in Groningen zijn ontstaan bij de winning van gas. Wanneer gaan we van het gas af? De komende jaren gaat de gaskraan in Nederland steeds verder dicht. Door groene energie te gebruiken hebben we gas in de toekomst steeds minder nodig. Het is dus slim om te besparen op gasverbruik en te investeren in duurzame energie.

De gasprijs: wat kost gas?

Er zijn veel factoren die invloed hebben op de gasprijs. Daardoor is het lastig om de gasprijs te voorspellen. Een deel van het gastarief wordt bepaald door de regio waar je woont. Je hebt naast dit regiotarief ook altijd te maken met productiekosten. Elke energieleverancier heeft een eigen model om de uiteindelijke gasprijs te bepalen. De totale gasprijs bestaat voor bijna de helft uit belastingen. De uiteindelijke prijs een combinatie van:

  • ​de leverprijs 
  • de opslag duurzame energie 
  • energiebelasting 
  • btw 

Gasprijs 2020 en gasprijs 2021

In de tabel hieronder zie je voor een aantal energieleveranciers de stroom- en gasprijs 2020. Benieuwd naar de gasprijs 2021? Vergelijk energie en zie hoeveel je betaalt in jouw situatie.

Energieleverancier Stroom- en gasprijs 2020
Budget Energie € 1743,36
Eneco € 2014,08
Energiedirect.nl € 1773,48
Essent € 2065,20
Greenchoice € 1918,20
Vattenfall € 2134,68

Gas vergelijken

De kosten voor gas zijn een groot onderdeel van je energierekening. Het is dus slim om de gastarieven van verschillende leveranciers te vergelijken. Heb je een hoog gasverbruik? Dan kan je flink besparen als je kiest voor een leverancier met lage gastarieven. Gastarieven bestaan uit de volgende onderdelen:

  • ​leveringstarief 
  • energiebelasting 
  • opslag duurzame energie 
  • regiotoeslag 

Wil je besparen op je energierekening? Dan is gasprijzen vergelijken een goed idee. Om te zien wat voor jou de goedkoopste energieleverancier is, kan je bij Independer energie vergelijken.