Hoe werkt een zonnecollector?

De werking van zonnecollectoren is even simpel als effectief. Het apparaat bestaat uit een aantal metalen buizen die zijn gevuld met vloeistof. De door de zon opgewarmde vloeistof stroomt via de buizen naar een voorraadvat dat is gevuld met water. Als dit water vervolgens voldoende is opgewarmd, kan het worden verplaatst naar bijvoorbeeld een boiler of ketel.

De meest gebruikte collector in Nederland is de vlakkeplaatcollector. Andere typen zonnecollectoren zijn de vacuümbuiscollector en de heteluchtcollector. Ze verschillen voornamelijk in de wijze waarop de warmte wordt opgevangen en vastgehouden.

Zonnecollectoren worden wel eens verward met zonnepanelen. Maar zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit, en niet in warmte.

- René Elbers, expert energie

Voordelen van een zonnecollector

Zonnecollectoren dragen bij aan een schoner milieu. Door je woning geheel of gedeeltelijk te verwarmen met behulp van de zon, help je mee om de CO2-uitstoot te verlagen. Wanneer je gebruikmaakt van deze vorm van duurzame energie, kun je bovendien besparen op je energierekening. 

Volgens recente berekeningen bespaart een gezin van vier personen zo'n 65 euro per jaar op het gasverbruik. De jaarlijkse elektriciteitsbesparing kan, wanneer je dit vergelijkt met een elektrische boiler, zelfs oplopen tot zo'n 160 euro.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.