Dakisolatie

80% van de huizen in Nederland heeft al dakisolatie, maar bij veel van deze huizen kun je nog meer besparen als je het dak opnieuw isoleert. Veel warmte gaat verloren via het dak als het niet goed is geïsoleerd. Met het isoleren van je dak bespaar je dus een hoop op je energierekening. 

Joris Kerkhof Expert energie
laatste update: 15 maart 2021

Waarom zou ik mijn dak isoleren?

Er zijn verschillende redenen waarom je je dak kan isoleren, zoals:

 • Het is goed voor het milieu
 • Het zorgt voor lagere energiekosten (je bespaart direct)
 • Je kunt de zolder gebruiken als extra slaapkamer​

Kwaliteit dakisolatie afhankelijk van bouwjaar

Veel daken zijn al geïsoleerd, maar hier kan je vaak nog veel aan verbeteren. Meestal is het namelijk maar een dunne laag isolatiemateriaal, met een matige isolatiewaarde. Controleer dus altijd eerst of er al isolatie aanwezig is, en hoe dik de laag is. Het gekozen isolatiemateriaal is vaak afhankelijk van het bouwjaar van je woning. In onderstaande tabel zie je hoe de daken van oudere en nieuwere huizen meestal zijn geïsoleerd.

Bouwjaar Kwaliteit van dakisolatie
Voor 1975 Bij de bouw is er geen isolatie aangebracht. Misschien heeft een van de vorige bewoners een dunne laag isolatiemateriaal aangebracht.
Tussen 1975 en 1992 Het dak heeft het bij de bouw waarschijnlijk een matige isolatielaag van 3 tot 5 centimeter gekregen. Misschien heeft een bewoner het daarna nog beter geïsoleerd.
1992 of later Het dak heeft bij de bouw goede tot zeer goede isolatie meegekregen (8 tot 10 centimeter of meer). Deze isolatie hoef je niet te verbeteren.

Dakisolatie: verschillende manieren

Er zijn verschillende manieren en materialen om je dak te isoleren. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen schuine daken en platte daken. 

Schuin dak

 • Binnenkant van het dak isoleren, bijvoorbeeld met een dikke laag glaswol of steenwol.
 • Buitenkant van het dak isoleren. Hiervoor moeten de dakpannen er af. Deze manier van isoleren is daarom vooral geschikt als je het dak gaat renoveren, of nieuwe dakpannen nodig hebt. Je kunt dit het beste uitbesteden aan een professioneel bedrijf. 
 • Zoldervloer isoleren. Je kunt hier isolatieplaten voor gebruiken. Dit is een goede optie als je de zolder alleen als opslagruimte gebruikt.  
 • Isolatiemateriaal onder de dakpannen spuiten of blazen, vanaf de buitenkant. Geschikte materialen zijn bijvoorbeeld PUR-schuim, vlokken van glaswol of steenwol, of EPS thermoparels (piepschuim balletjes). 

Plat dak

Het isoleren van een plat dak kan je altijd het beste laten doen door een professioneel bedrijf. Dit kan op twee manieren:
 • Onder de dakbedekking. De beste isolatiemethode is door het isolatiemateriaal onder de dakbedekking te laten plaatsen. Hierbij wordt de oude dakbedekking en het oude isolatiemateriaal weggehaald. Eerst komen de isolatieplaten, dan een waterdicht materiaal en vervolgens een laag nieuwe dakbedekking, zoals bitumen of EPDM. Ga het liefst voor EPDM. Hoewel dit iets duurder is, gaat dit veel langer mee. Let er wel op dat de dakrand altijd 10 cm moet zijn, ook inclusief isolatiemateriaal en dakbedekking. Is dit niet het geval? Laat deze dan verhogen.
 • Op de dakbedekking​. Is de dakbedekking nog in goede staat? Dan kan een isolatiebedrijf de isolatieplaten ook bovenop de bestaande dakbedekking plaatsen. Hier overheen komt een laag grind of tegels, zodat de platen goed blijven liggen. Dit levert wel minder goede isolatie op. Ook bij deze methode geldt: zorg ervoor dat de dakrand altijd minstens 10 cm is.

Goed om te weten: een plat dak isoleren aan de binnenkant is ook mogelijk, maar niet aan te raden. Hierbij ontstaat er een te groot risico op vocht in de dakconstructie of schimmel op het plafond.

Isolatie onder de dakbedekking zorgt voor een hogere isolatiewaarde. Je moet er wel rekening mee houden dat de dakbedekking er eerst helemaal vanaf moet. Daarnaast kan het zijn dat het dak door het isolatiemateriaal iets hoger wordt. Het kan zijn dat je de dakrand daardoor ook moet verhogen.

Zelf het dak isoleren

Je kunt zowel de buiten- als de binnenzijde van je dak isoleren. Kies je er voor om de buitenzijde van je dak te isoleren? Dan kan je het beste  aan een professional overlaten. Dat geldt ook voor het isoleren van een plat dak. Ga je de binnenzijde van het schuine dak isoleren? Dan kan je dat zelf doen. 

Hieronder enkele aandachtspunten: 

 • Breng de huidige staat van isolatie in kaart. Is de isolatie nog in goede staat? Dan kan je de isolatie laten zitten. Als de isolatie aan vervanging toe is kan je het beter verwijderen en een nieuwe isolatielaag aanbrengen. 
 • Bekijk of er isolatiefolie is aangebracht. Zo ja, bekijk dan ook welke type er is aangebracht. Er zijn verschillende type isolatiefolie met elk een andere functie. Zorg er voor dat je de juiste folie aanbrengt. 
 • Ga je isolatie aanbrengen, hou rekening met de leidingen. Breng de isolatie achter de leidingen aan n of voorzie de leidingen zelf ook van isolatie. Je hebt anders kans dat de leiding tijdens een strenge winter bevriest. 
 • Bereken de oppervlakte van het dak, houd er rekening mee dat je voor de folie ook enige overlap hebt om kieren af te dichten. 
 • Bekijk wat voor isolatiemateriaal je nodig hebt en hou daarbij de isolatiewaarde in de gaten. ​

Isolatiewaarden

Isolatiemateriaal heeft verschillende eigenschappen. De voornaamste is natuurlijk het voorkomen van warmteverlies. De mate waarin materialen isoleren wordt weergegeven in verschillende soorten waarden, namelijk de Rc, de Rd- en Lambda waarde. Handig als je weet wat het betekent en waar je op moet letten als je de materialen aan gaat schaffen.

 • De Rd-waarde: is de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal. Hoe hoger de Rd-waarde, hoe beter het materiaal isoleert. 
 • De Rc-waarde: deze waarde geeft aan hoe goed de constructie van het huis minimaal geïsoleerd moet zijn. Stel dat voor een dak een Rc-waarde van 4 nodig is. Het dak heeft zonder isolatie een Rc-waarde van 0,2. Als je isolatiemateriaal koopt dan wil je in ieder geval materiaal met een Rd-waarde van 3,8. Bij elkaar opgeteld is de Rc-waarde totaal 4. Zo voldoe je aan de minimale Rc-waarde. 
 • Lambda waarde: hoe lager de waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Het geeft aan hoe goed materiaal warmte geleidt, een lage waarde betekent dat het warmte niet goed geleidt. Hiermee voorkom je dus warmteverlies. Het is dus het tegenovergestelde van de Rd-waarde: de Lambda waarde moet juist laag zijn.​

Subsidie voor dakisolatie

Voor particulieren is er vanuit de overheid geen subsidie op dakisolatie. Wel is het mogelijk dat de Vereniging van Eigenaren (VvE) subsidie aanvraagt voor de huizen. Je kunt dan 20% van de kosten terugkrijgen. Het is belangrijk dat je deze subsidie aanvraagt voordat de werkzaamheden gedaan worden. Er zijn wel gemeenten die subsidie aanbieden voor particulieren. Dit kun je navragen bij je eigen gemeente.

Isolatiesubsidie voor een plat dak

Je kunt voor het isoleren van een plat dak gebruikmaken van een landelijke isolatiesubsidie. Deze maakt deel uit van de ISDE-regeling (Investeringssubsidie duurzame energie). Je komt alleen in twee gevallen in aanmerking voor deze subsidie:

 1. Je kiest twee isolerende maatregelen die je binnen een jaar uitvoert. Dit betekent dat je niet alleen je platte dak laat isoleren, maar bijvoorbeeld ook je vloer, de muren of de ramen.
 2. Je combineert dakisolatie met een duurzame manier van verwarmen. Zo kies je naast dakisolatie van je platte dak voor bijvoorbeeld een aansluiting op het warmtenet, een warmtepomp of een zonneboiler.

Wanneer je een subsidie aanvraagt, krijg je ongeveer 20% procent van de gemaakte kosten terug. Gemiddeld komt dit neer op €870.

Kosten en besparing van dakisolatie

De kosten zijn afhankelijk van de afmetingen van je dak en of het een schuin of plat dak is. Denk ook goed na over wat je precies met de ruimte wil doen. Is het een zolder die als extra leefruimte gebruikt wordt of niet? Als je de zolder verder niet gaat gebruiken, is zoldervloerisolatie een voordelige oplossing. Gebruik je de zolder bijvoorbeeld als kantoor of slaapkamer? Dan is dakisolatie verstandig. De precieze kosten hangen af van verschillende factoren:

 • ​Oppervlakte van je dak 
 • Kosten van het isolatiemateriaal
 • Kosten van de dakbedekking 
 • Het laten verwijderen van eventueel oud materiaal
 • Het laten verhogen van de dakrand als dit nodig is

Met dakisolatie bespaar je honderden euro’s per jaar. Hoeveel je precies bespaart, hangt af van het type dak. Het besparen op je energierekening begint direct na het isoleren van het dak. Onderstaande tabel geeft een indicatie van de kosten voor dakisolatie en de besparing.

Dakisolatie Eénmalige kosten (uitbesteden) Eénmalige subsidie Jaarlijkse besparing energiekosten Jaarlijkse besparing CO2
Isoleren schuin dak (verwarmde zolder) € 4.600 € 1.318 € 750 1.600 kilo
Isoleren schuin dak (onverwarmde zolder) € 4.600 € 1.318 € 400 900 kilo
Isoleren zoldervloer (onverwarmde zolder) € 1.000 € 290 € 400 900 kilo
Isoleren plat dak € 3.300 € 1.160 € 600 1.400 kilo

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • Rijksoverheid
 • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA. 

   

Independer gebruikt cookies

Independer gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en je relevante advertenties te kunnen laten zien. De partijen waarmee we samenwerken kunnen dan zien dat je onze website hebt bezocht. Kies je voor weigeren, dan plaatsen we alleen functionele en analytische cookies. Meer informatie, ook over je instellingen aanpassen, vind je in ons cookiebeleid.