Waarom zou ik mijn dak isoleren?

Er zijn verschillende redenen waarom je je dak kan isoleren, zoals:

  • Het is goed voor het milieu
  • Het zorgt voor lagere energiekosten (je bespaart direct)
  • Je kunt de zolder gebruiken als extra slaapkamer​

Kwaliteit dakisolatie afhankelijk van bouwjaar

Veel daken zijn al geïsoleerd, maar hier kan je vaak nog veel aan verbeteren. Meestal is het namelijk maar een dunne laag isolatiemateriaal, met een matige isolatiewaarde. Controleer dus altijd eerst of er al isolatie aanwezig is, en hoe dik de laag is. Het gekozen isolatiemateriaal is vaak afhankelijk van het bouwjaar van je woning. In onderstaande tabel zie je hoe de daken van oudere en nieuwere huizen meestal zijn geïsoleerd.

Bouwjaar Kwaliteit van dakisolatie
Voor 1975 Bij de bouw is er geen isolatie aangebracht. Misschien heeft een van de vorige bewoners een dunne laag isolatiemateriaal aangebracht.
Tussen 1975 en 1992 Het dak heeft het bij de bouw waarschijnlijk een matige isolatielaag van 3 tot 5 centimeter gekregen. Misschien heeft een bewoner het daarna nog beter geïsoleerd.
1992 of later Het dak heeft bij de bouw goede tot zeer goede isolatie meegekregen (8 tot 10 centimeter of meer). Deze isolatie hoef je niet te verbeteren.

Dakisolatie: verschillende manieren

Er zijn verschillende manieren en materialen om je dak te isoleren. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen schuine daken en platte daken. 

Schuin dak

  • Binnenkant van het dak isoleren, bijvoorbeeld met een dikke laag glaswol of steenwol.
  • Buitenkant van het dak isoleren. Hiervoor moeten de dakpannen er af. Deze manier van isoleren is daarom vooral geschikt als je het dak gaat renoveren, of nieuwe dakpannen nodig hebt. Je kunt dit het beste uitbesteden aan een professioneel bedrijf. 
  • Zoldervloer isoleren. Je kunt hier isolatieplaten voor gebruiken. Dit is een goede optie als je de zolder alleen als opslagruimte gebruikt.  
  • Isolatiemateriaal onder de dakpannen spuiten of blazen, vanaf de buitenkant. Geschikte materialen zijn bijvoorbeeld PUR-schuim, vlokken van glaswol of steenwol, of EPS thermoparels (piepschuim balletjes). 

Plat dak

Het isoleren van een plat dak kan je altijd het beste laten doen door een professioneel bedrijf. Dit kan op twee manieren:
  • Onder de dakbedekking
  • Op de dakbedekking​
Isolatie onder de dakbedekking zorgt voor een hogere isolatiewaarde. Je moet er wel rekening mee houden dat de dakbedekking er eerst helemaal vanaf moet. Daarnaast kan het zijn dat het dak door het isolatiemateriaal iets hoger wordt. Het kan zijn dat je de dakrand daardoor ook moet verhogen.

Kosten en besparing van dakisolatie

De kosten zijn afhankelijk van de afmetingen van je dak en of het een schuin of plat dak is. Denk ook goed na over wat je precies met de ruimte wil doen. Is het een zolder die als extra leefruimte gebruikt wordt of niet? Als je de zolder verder niet gaat gebruiken, is zoldervloerisolatie een voordelige oplossing. Gebruik je de zolder bijvoorbeeld als kantoor of slaapkamer? Dan is dakisolatie verstandig. 

Met dakisolatie bespaar je honderden euro’s per jaar. Hoeveel je precies bespaart, hangt af van het type dak. Het besparen op je energierekening begint direct na het isoleren van het dak. Onderstaande tabel geeft een indicatie van de kosten voor dakisolatie en de besparing.

Dakisolatie Eénmalige kosten (uitbesteden) Eénmalige subsidie Jaarlijkse besparing energiekosten Jaarlijkse besparing CO2
Isoleren schuin dak (verwarmde zolder) € 4.600 € 1.318 € 750 1.600 kilo
Isoleren schuin dak (onverwarmde zolder) € 4.600 € 1.318 € 400 900 kilo
Isoleren zoldervloer (onverwarmde zolder) € 1.000 € 290 € 400 900 kilo
Isoleren plat dak € 3.300 € 1.160 € 600 1.400 kilo

Subsidie voor dakisolatie

Voor particulieren is er vanuit de overheid geen subsidie op dakisolatie. Wel is het mogelijk dat de Vereniging van Eigenaren (VvE) subsidie aanvraagt voor de huizen. Je kunt dan 20% van de kosten terugkrijgen. Het is belangrijk dat je deze subsidie aanvraagt voordat de werkzaamheden gedaan worden. Er zijn wel gemeenten die subsidie aanbieden voor particulieren. Dit kun je navragen bij je eigen gemeente.