Waarom vloerisolatie?

Vloerisolatie heeft meerdere voordelen:

  • Het voorkomt vochtproblemen. Door isolatiemateriaal tegen de onderkant van de vloer te plaatsen, kan vocht vanuit de grond minder makkelijk omhoog trekken. De luchtvochtigheid in huis wordt hierdoor minder. 
  • Het voorkomt warmteverlies. Via de vloer verlies je minder warmte dan door de muren of het dak. Toch kan je door vloerisolatie tot zo’n 15 procent op de stookkosten besparen. Dat is toch mooi meegenomen. 
  • Het zorgt voor warmere voeten! Vooral als je kinderen hebt, is het fijn als de vloer niet zo koud is. Zo kunnen ze fijn op de grond spelen.​

Hoe kun je de vloer isoleren?

Hoe je je vloer het beste kunt isoleren ligt aan het type vloer, en hoe je woning is gebouwd. Als je een kruipruimte onder je woning hebt is het vaak makkelijker. 

Onderkant van de vloer

Heb je een kruipruimte onder je woning? Het isoleren van de onderzijde van de vloer van de begane grond is het meest efficiënt. Voor dit soort isolatiewerk wordt meestal gebruik gemaakt van isolatieplaten. Bijvoorbeeld van minerale wol of kunststof, of met gespoten isolatieschuim. Heb je een houten vloer? Dan kun je het materiaal aanbrengen tussen de vloerbalken. Bij een betonnen of stenen vloer kun je het isolatiemateriaal met pinnen vastzetten. 

Bovenkant van de vloer 

Als je geen kruipruimte hebt, dan kun je de bovenkant van de vloer isoleren. Dit wil zeggen dat je isolatiemateriaal aanbrengt tussen de vloerbedekking (bijvoorbeeld laminaat of tapijt) en de vloer zelf. Het nadeel van deze methode is wel dat de vloer hierdoor iets hoger wordt. Vaak moet je daarom ook aanpassingen doen aan de deuren en drempels. 

Bodem van kruipruimte isoleren

Een andere mogelijkheid is dat je de bodem van de kruipruimte isoleert. Dit kan bijvoorbeeld met schelpen, isolatiechips of bodemparels. Een nadeel van deze methode is wel dat er nog steeds een deel van de warmte verloren gaat. Maar het kan wel zorgen voor minder vocht in huis. 

Vervanging van de vloer

Is je vloer sowieso wel aan vervanging toe? Of wil je graag vloerverwarming maar is je vloer niet geschikt? In sommige situaties is vervanging van de vloer de beste optie. Je kunt er dan meteen voor zorgen dat de nieuwe vloer wel goed geïsoleerd is.

Vloerisolatie bij vloerverwarming

Juist als je vloerverwarming in je huis hebt, is vloerisolatie aan te raden. Dit werkt het beste als je het isolatiemateriaal direct onder de verwarming plaatst. Vaak worden hiervoor isolatieplaten gebruikt. Daarnaast kun je gebruik maken van isolatiefolie. Hierdoor wordt de warmte van de vloerverwarming weerkaatst, waardoor het sneller naar boven stijgt.

Kosten vloerisolatie

De kosten van vloerisolatie zijn lager dan bij bijvoorbeeld spouwmuurisolatie

De kosten zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals:

  • de manier waarop het gedaan wordt;
  • het soort vloer (beton, hout);
  • de materialen;
  • de oppervlakte van de vloer.

Gemiddeld kost het toevoegen van vloerisolatie €25 per m². Dit is inclusief kosten van materiaal, de arbeids- en machinekosten en btw. Eventuele subsidie gaat hier nog vanaf.​


Type woning Oppervlakte Gemiddelde prijs incl. BTW
Appartement 70 m² € 1.610
Tussenwoning 55 m² € 1.265
2 onder 1 kap 70 m² € 1.610
Vrijstaande woning 75 m² € 1.725

Subsidie voor isolatie

Ben je van plan om je huis beter te isoleren? Dan kun je hiervoor subsidie aanvragen. ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) is er voor woningeigenaren die hun woning willen verduurzamen, bijvoorbeeld door isolatie. Naast de landelijke subsidie geven sommige gemeenten extra subsidie. Of jouw gemeente dit ook doet kun je vinden via de website van MilieuCentraal.

Lening of extra hypotheekruimte

Extra hypotheekruimte

Ga je een hypotheek afsluiten? Dan kan je extra geld lenen voor energiebesparende maatregelen. Isolatie is er hier één van, maar ook bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp. De hoogte van de subsidie is maximaal 6 procent van de waarde van je woning (tot maximaal € 9.000). Je hypotheekadviseur kan je hier meer informatie over geven.

Lening 

Voor het verduurzamen van je woning kun je een voordelige lening krijgen. Bijvoorbeeld een Energiebespaarlening. Deze kun je op dit moment helaas (nog) niet via Independer afsluiten. 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.