Hoe werkt een zonneboiler?

Met een zonneboiler kun je aardgas duurzaam vervangen. Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector die je op het dak laat plaatsen, zodat je het zonlicht op kunt vangen. Daarnaast heb je een voorraadvat, waar je het verwarmde water in op kunt slaan. Tussen de collector en het vat zit een pomp en leidingen. Ook heb je altijd een naverwarmer, dit is meestal de cv-ketel. Met 4 personen in een huis heb je voldoende aan een collector van 3,5 m2, met een voorraadvat van 150 liter. ‘s Zomers levert een zonneboiler vrijwel al jouw warme water. Is er minder zonlicht, bijvoorbeeld tijdens de gure wintermaanden? Dan vangt je hr-ketel of warmtepomp dit op, en heb je toch warm water.

Door je eigen zonne-energie te gebruiken gaat je CO2-uitstoot omlaag. Met een gezin van 4 personen bespaar je met een zonneboiler per jaar ongeveer 180 m3 gas en 330 kilo aan CO2-uitstoot.

De kosten van een zonneboiler

Een zonneboiler voor een huishouden met 4 personen kost ongeveer €3.300 inclusief installatiekosten. Hoe groter de zonneboiler, hoe hoger de prijs. Gemiddeld kun je zo’n 20 jaar doen met een zonneboiler.

Ook komen er onderhoudskosten kijken bij een zonneboiler. Hoeveel die kosten zijn, hangt af van het systeem dat je wilt aanschaffen. Voor een boiler met terugloopsysteem betaal je €50 onderhoudskosten per 5 jaar. Heb je een zonneboiler met een drukgevuld systeem? Dan kost het onderhoud je ongeveer €30 per jaar, als deze onderhoudsbeurt hoort bij een onderhoudscontract bij je cv-ketel.

Investeren in een zonneboiler of zonnepanelen?

In een zonneboiler én zonnepanelen investeren is goed voor het milieu en je portemonnee. Maar het is niet altijd mogelijk om te investeren in beide duurzame oplossingen. Misschien heb je niet zo’n groot budget of is er te weinig ruimte op je dak. Dan kun je beter kiezen voor één van de twee. 

Een zonneboiler is de betere keuze in de volgende twee situaties:

  • Weinig ruimte op je dak: heb je een klein dak of is maar een klein deel van je dak geschikt? Ga dan voor een zonneboiler. Per vierkante meter bespaar je met een zonneboiler gemiddeld 13% meer CO2-uitstoot dan met zonnepanelen. Ook is het financiële rendement een stukje hoger.
  • Schaduw op je dak: wist je dat de prestaties van een zonneboiler veel minder beïnvloed worden door schaduw? De opbrengst is bij schaduw altijd ietsje lager, maar niet zo laag als bij zonnepanelen. Als je dak voor een deel in de schaduw ligt, kun je dus beter kiezen voor een zonneboiler.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina is de volgende bron geraadpleegd:​

  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.