Zo werkt een zonneboiler

Een zonneboiler bestaat uit:

  • een of meerdere collectors op het dak
  • een pomp
  • leidingen naar het voorraadvat
  • een voorraadvat waarin het warme water wordt opgeslagen. Vaten zijn er in diverse maten, van 80 tot wel 300 liter. 
  • een combiketel om het water na te verwarmen

Check van tevoren of jouw ketel geschikt is voor een aansluiting op een zonneboiler. Is jouw cv-ketel voorzien van het Gaskeur-NZ label (Naverwarming Zonneboiler)? Dan is deze geschikt voor een zonneboiler. In sommige gevallen moet je een aansluitset laten monteren. Heeft je cv-ketel geen NZ-label, maar wel een los voorraadvat? Dan kun je deze ook combineren met een zonneboiler.

Wat is het rendement van een zonneboiler?

Met een zonneboiler verwarm je water met energie van de zon. Hierdoor hoef je water voor het douchen of voor gebruik in de keuken niet meer te verwarmen met gas. Met een zonneboiler bespaar je ongeveer de helft van je gebruikelijke kosten voor warm water. Hoeveel je precies bespaart, hangt af van het aantal personen waar je mee samenwoont. Hoe meer mensen in een huis, hoe aantrekkelijker een zonneboiler is. Zo bespaar je met z’n tweeën gemiddeld 100 euro per jaar en zo’n 120 m3 aan gas. Bestaat jouw huishouden uit vier personen? Dan bespaar je jaarlijks al ruim 180 m3 aan gas en qua kosten zeker €150.

Terugverdientijd van een zonneboiler

De precieze terugverdientijd van je zonneboiler is lastig in te schatten, maar ligt tussen de 8 en 20 jaar. Aankoopprijs, subsidies en waterverbruik spelen hierbij een belangrijke rol. In de toekomst zal gas steeds duurder worden, waardoor een zonneboiler interessanter wordt en je de investering sneller terugverdient.

Op de pagina zonneboiler subsidie lees je alles over ISDE-subsidie.

Een zonneboiler of zonnepanelen?

Om op je stroomverbruik én stookkosten te besparen, is het slim om in een zonneboiler en zonnepanelen te investeren. Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk. Voor zonnepanelen moet je een bepaald budget hebben en er moet voldoende ruimte (in de zon) op je dak zijn. In sommige gevallen is een zonneboiler een slimmere investering. Bijvoorbeeld wanneer je weinig ruimte hebt, of wanneer een groot deel van je dak in de schaduw ligt. De collectoren van een zonneboiler zijn namelijk veel minder gevoelig voor schaduw dan zonnepanelen.

Op de pagina zonnepanelen opbrengst lees je meer over het rendement van zonnepanelen.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.