Enexis is een netbeheerder. Wat Enexis precies doet en hoe ze te bereiken zijn.

Joris Kerkhof, Expert energie
Bijgewerkt: 15 april 2021

Wat is de taak van een netbeheerder?

Enexis is één van de acht netbeheerders. Enexis beheert de leidingen en kabels in een bepaalde regio. Op die manier verzorgt de netbeheerder het energienetwerk. Enexis levert geen energie, maar zorgt ervoor dat energieleveranciers dit kunnen doen. De netbeheerder staat vast voor een bepaalde regio. Je kunt dus niet zelf je netbeheerder kiezen. Als je niet weet wie je netbeheerder is, kun je dit opzoeken in het EAN-codeboek.

Wanneer sluit de netbeheerder je af van elektriciteit en gas?

Wanneer er geen energiecontract meer aanwezig is op een bepaald adres, ontvang je een brief van Enexis. Daarin staat dat er een energieleverancier moet worden aangevraagd. Wanneer tien dagen na ontvangst van de brief nog geen energiecontract bekend is, schakelt Enexis een monteur in die binnen tien dagen de energie afsluit. Op het moment dat Enexis de energie afsluit, wordt er een slot op de meter geplaatst. Wanneer het niet mogelijk is om de meter binnen af te sluiten, wordt dit buiten gedaan. De weg wordt dan opengebroken en de leidingen worden buiten afgesloten.

Wat kost het bij Enexis om opnieuw aangesloten te worden?

Als je weer opnieuw aangesloten wilt worden, zijn hier kosten aan verbonden. De aansluitkosten voor stroom en gas zijn € 60,14 per product, dus samen komt dit neer op een bedrag van € 120,28. Wanneer de afsluiting buiten is gedaan, zijn de kosten bij Enexis € 313,84. Ook moet er een nieuw contract bekend zijn in het contract einde register (CER). Wanneer je een nieuw contract afsluit, regelt je nieuwe leverancier dat dit in het CER komt te staan.

Hoe is Enexis te bereiken?

Enexis is van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur te bereiken op 0900 - 78 08 700 ( € 0,35 cent plus gebruikelijke belkosten).

Bronnen en expertise

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant .

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png