Liander is een netbeheerder. Wat Liander precies doet en hoe ze te bereiken zijn.

Joris Kerkhof, Expert energie
Bijgewerkt: 15 april 2021

Wat is de taak van een netbeheerder?

Liander is één van de acht netbeheerders. Liander beheert de leidingen en kabels in een bepaalde regio. Op die manier verzorgt de netbeheerder het energienetwerk. Liander levert geen energie, maar zorgt ervoor dat energieleveranciers dit kunnen doen. De netbeheerder staat vast voor een bepaalde regio. Je kunt dus niet zelf je netbeheerder kiezen. Als je niet weet wie je netbeheerder is, kun je dit opzoeken in het EAN-codeboek.

Wanneer sluit de netbeheerder je af van elektriciteit en gas?

Is er op een bepaald adres geen energiecontract meer aanwezig? Dan wordt er direct een brief verstuurd door Liander, waarin staat dat er een energieleverancier moet worden aangevraagd. Wanneer je na tien dagen nog steeds geen leverancier hebt, wordt je afgesloten van elektriciteit en gas.

Wat als ik verhuis naar een adres waar geen energieleverancier is?

Wanneer je verhuist naar een adres waar geen leverancier is krijg je eerst twee weken de tijd om alles uit te zoeken. Daarna wordt deze brief pas verstuurd. Vervolgens heb je nog een maand de tijd voordat je wordt afgesloten van elektriciteit en gas. Er wordt dan een slot op de meter geplaatst. Als je de afsluiting ongedaan wilt maken, zijn hier kosten aan verbonden.

Wat kost het bij Liander om opnieuw aangesloten te worden?

Bij Liander kost dit €117,72 per product. Voor gas en elektriciteit samen, komt dit dan neer op een € 235,44. Ook moet er een nieuw contract bekend zijn in het Contract Einde Register (CER). Wanneer je een nieuw contract afsluit, regelt je nieuwe leverancier dat dit in CER komt te staan.

Hoe is Liander te bereiken?

Liander is van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur te bereiken op 088 - 8963963 (lokaal tarief).

Bronnen en expertise

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant .

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png