Er zijn in Nederland tien gasregio’s en in iedere regio kunnen andere gastarieven gelden. Dit komt omdat de toeslagen die je voor gas betaalt, afhankelijk zijn van hoe ver het gas getransporteerd moet worden voordat het bij je woning is. Op het moment dat het gas een grotere afstand moet overbruggen, is het mogelijk dat het gastarief stijgt. Dit hoeft niet altijd te gebeuren, want een energieleverancier mag zelf de regiotoeslag en het gastarief bepalen.

Hoe zit het met de energievoorziening in Amsterdam?

Joris Kerkhof, Expert energie

Wie is de netbeheerder in Amsterdam?

Wanneer je in Amsterdam woont zit je waarschijnlijk in gasregio 1 en is Liander je netbeheerder. Als je na de liberalisering van de energiemarkt in 2004 nog niet bent overgestapt, is Nuon je energieleverancier.

Hoe duurzaam is Amsterdam?

Amsterdam probeert bedrijven en personen duurzaam om te laten gaan met energie. Zo heeft een aantal bedrijven het Greenkey keurmerk. Dit is een keurmerk voor duurzame bedrijven die het milieu sparen. Hierbij kun je denken aan hotels, rondvaartboten en concertlocaties. Ook worden er in bijvoorbeeld wijken duurzame projecten opgezet door de gemeente Amsterdam. Op deze manier wil Amsterdam een duurzame stad worden.

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • Liander
  • Nuon

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant .

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png