Op je energiemeter staan verschillende getallen. We leggen je graag uit hoe je je energiemeter afleest.

Joris Kerkhof, Expert energie
Bijgewerkt: 01 juli 2021

Slimme meter aflezen

Een slimme meter heeft vaak maar één display waar alles op getoond wordt. De display verspringt na een aantal seconden naar de meterstanden op verschillende tarieven. Je kunt ook zelf door de standen heen klikken door op een knop te drukken.

Oude meter aflezen

Bij een oude meter zijn er één of twee displays die meelopen. Onder deze displays zie je of het voor het laag tarief (T1) of voor het hoog tarief (T2) is. Omdat de oude meter geen aparte telwerken heeft voor eventuele opgewekte energie, moeten de meters kunnen teruglopen. Als jouw meter dit kan dan telt je meter terug op de meter waar op dat moment stroom wordt opgewekt.

Welk tarief hoort bij welk telwerk?

  • T1 = Laag tarief.
  • T2 = Hoog tarief.
  • T3 = Teruglevering laag tarief.
  • T4 = Teruglevering hoog tarief.

Ik krijg tegen enkel tarief geleverd, hoe lees ik mijn meter af?

Krijg je tegen enkel tarief geleverd? Dan heb je een oude meter of een slimme meter. Als je een meter met een dubbel telwerk hebt dan kun je het T1-tarief en het T2-tarief bij elkaar optellen om het totale verbruik te zien.

1 juli is het TF-signaal gestopt. Wat betekent dat voor jou?

Het TF-signaal betekent toonfrequent signaal. Zo’n signaal wordt verstuurd door het energienet. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat de energiemeter switcht van het dag- naar het nachttarief.

Heb je een slimme meter? 

Dan verandert er voor jou helemaal niets.

Maar let op: het kan wel een probleem zijn als door het TF-signaal ook automatisch je buitenverlichting aangaat. Of als er andere apparaten mee worden aangezet, zoals je boiler. Je kan die apparaten natuurlijk met de hand aanzetten. Maar vind je het prettig dat ze automatisch aan- en uitgaan? Vraag dan een installateur voor een oplossing.

Heb je nog een analoge of niet-slimme meter?

Dan schakelt je meter na 1 juli 2021 niet meer over van dag- naar nachttarief en weer terug. Is dat een groot probleem? Nee, want je betaalt voortaan het enkeltarief. En het verschil tussen enkel- en dubbeltarief is tegenwoordig minimaal. Dus je merkt er waarschijnlijk niets van.

Let ook op als door het TF-signaal apparaten worden aangezet, zoals je buitenverlichting en boiler. Die kan je voortaan natuurlijk handmatig aanzetten. Maar wil je dat het automatisch gaat? Neem dan contact op met een installateur.


Bronnen en expertise

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant .

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png