Zo geef je de meterstanden door

Wanneer je de meterstanden moet doorgeven, ontvang je een e-mail van je energieleverancier. Je kunt de meterstanden doorgeven via de mail, maar vaak ook binnen de online omgeving van de leverancier of via een app. 

Er bestaan meters met een enkel telwerk en meters met een dubbel telwerk. Je hoeft alleen de cijfers voor de komma door te geven. Een elektriciteitsmeter met digitale telwerken heeft maximaal vier standen. De eerste twee standen geven het verbruik aan en de laatste twee zijn voor de teruglevering van stroom.

Bij de gasmeter geef je ook alleen de cijfers voor de komma door.

Meterstanden doorgeven met slimme meter

Heb je een slimme meter? Dan hoef je de meterstanden niet door te geven. De netbeheerder kan de slimme meter namelijk op afstand uitlezen. Erg handig, want dan heb je er geen omkijken meer naar. 

Wel kan het voorkomen dat vanwege een storing het uitlezen van de meter niet werkt. In dat geval krijg je alsnog een verzoek om de meterstanden door te geven. Vind je het niet zo’n prettig idee dat iemand anders je energieverbruik kan aflezen? Dan kun je deze optie uitschakelen. In dat geval geef je de standen zelf door aan de energieleverancier.

Meterstanden doorgeven bij een verhuizing

Ga je verhuizen? Dan moet je jouw meterstanden doorgeven aan je nieuwe energieleverancier. Rond de datum dat de energieleverancier start met de levering zullen zij een bericht sturen. Hierin vragen ze om het doorgeven van de meterstanden. Als de levering start op de datum van de sleuteloverdracht kun je de meterstanden van dat moment doorgeven aan de energieleverancier. 

Start de levering later dan het moment van de sleuteloverdracht? Dan zal je later bericht krijgen van je energieleverancier. Hierin vragen ze om het doorgeven van de meterstanden. Het is handig om dan de meterstanden door te geven waarvoor je hebt getekend bij de sleuteloverdracht. De energie die je in de tussentijd hebt verbruikt wordt dan afgerekend met je energieleverancier.

Vergeten een energieleverancier te kiezen

Ben je vergeten om een energieleverancier aan te vragen op het moment dat je gaat verhuizen? Dan is dit geen ramp. Door de drukte van de verhuizing komt dit wel vaker voor. Wel is het verstandig om dit dan zo snel mogelijk te doen. Wacht je hier namelijk te lang mee, dan kan het zijn dat je een bericht van je netbeheerder ontvangt waarin staat dat zij binnen een bepaalde tijd de energie gaan afsluiten. Om dit te voorkomen kun je het best zo snel mogelijk een aanvraag doen als je dit bericht ontvangt. En vervolgens contact opnemen met de gekozen leverancier om aan te geven dat de levering met spoed moet starten. De leverancier kan hier dan een spoedaanvraag van maken en binnen enkele dagen de levering starten.

Nog ergens hulp bij nodig?

Je vindt je antwoord op de klantenservice pagina. We staan voor je klaar.

Klantenservice

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Milieucentraal
  • ACM Consuwijzer

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.