Wat is een overstapboete?

Zeg je je energiecontract voor de einddatum op? Dan moet je mogelijk een opzegvergoeding of overstapboete betalen. Je betaalt alleen als je nog een contract voor bepaalde tijd hebt. Vaak betaal je als je vaste energiecontract nog langer dan drie maanden loopt. De hoogte van de vergoeding hangt af van de resterende looptijd. Wil je weten of je een boete moet betalen aan je oude leverancier? Met onderstaande tool zie je snel of je moet betalen. En zo ja, hoe hoog dit bedrag maximaal is.

Neemt je nieuwe leverancier de overstapboete over?

Vaak neemt een nieuwe energieleverancier je opzegvergoeding niet over. Een paar leveranciers doen dit wel, maar daar gelden wel voorwaarden. Zo kan het zijn dat je verplicht bent om een meerjarig contract af te sluiten, waar vaak hogere tarieven voor gelden.

Betaalt je nieuwe energieleverancier wel je overstapboete? Dan kan je makkelijk overstappen, zonder extra kosten achteraf. Goed om te weten: hoeveel opzegvergoeding energieleveranciers betalen, verschilt flink. Er geldt vaak een maximum bedrag.

Welke energieleveranciers nemen overstapboete over?

Energieleverancier Overname overstapboete
Budget Energie neemt geen boetes over
Coolblue Energie neemt geen boetes over
DGB neemt geen boetes over
DELTA Energie nee, in principe niet, tenzij anders vermeld in de actievoorwaarden
easyEnergie onbekend
Eneco alleen bij een nieuw driejarig contract. Betaal vergoeding pas aan het einde van het contract, op voorwaarde dat er geen betalingsachterstanden zijn.
Energiedirect.nl neemt geen boetes over
Energie VanOns neemt geen boetes over
EnergyZero neemt geen boetes over
Essent neemt geen boetes over
Frank Energie -
Gewoon Energie -
Greenchoice neemt geen boetes over
GreenNL neemt geen boetes over
HVC Kringloopenergie neemt geen boetes over
Innova Energie neemt geen boetes over
iQ-Energie onbekend
Kernion -
Leon -
Mega Energie neemt geen boetes over
Mijndomein Energie neemt geen boetes over
NLE alleen bij deurverkoop
Noord Energie
om | nieuwe energie neemt geen boetes over
Oxxio onbekend
Powerpeers onbekend
Pure Energie neemt geen boetes over
Qwint onbekend
United Consumers neemt geen boetes over
Vandebron neemt geen boetes over als de klant al een welkomstkorting heeft
Vattenfall afhankelijk van duur nieuwe contract. Bij een- of tweejarig contract per product maximaal € 50. Bij een driejarig contract per product maximaal € 125.
Vrijopnaam neemt geen boetes over

Expertise

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.