Centrale verwarming: zo werkt het

Als je de thermostaat in je huis aan zet om de verwarming aan te zetten gaat er een seintje naar je cv ketel. Het verwarmen begint namelijk bij de cv-ketel. In de cv-ketel zit water wat wordt verwarmt door een brander die werkt op gas. Als het water in de ketel de maximale temperatuur van 80 graden bereikt stroomt het water via de leidingen naar de radiatoren in het huis.

 

Heb ik centrale verwarming?

Of je centrale verwarming hebt kun je zien aan de cv-ketel. Als je een cv-ketel hebt in je huis dan heb je ook centrale verwarming. Heb je geen cv-ketel dan wordt je huis op een andere manier verwarmt. Je hebt dan blokverwarming of stadsverwarming. Je radiatoren kunnen er wel hetzelfde uitzien, dus aan de hand van je radiatoren valt het niet te zeggen.
Ook is het te zien op je energierekening. Als je geen gas verbruikt dan heb je geen centrale verwarming en kook je op elektriciteit. Als je weinig gas verbruikt kook je waarschijnlijk alleen op gas.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina is de volgende bron geraadpleegd:​

  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.